Κύμινο, ένα αρωματικό φυτο με ιδιαίτερη γεύση και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το κύμινο είναι ένα αρωματικό φυτό με κοινή ονομασία Cuminum cyminum. Είναι ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Apiaceae, ιθαγενές από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία, ενώ πλέον καλλιεργείται στην Κίνα και το Μεξικό.  Οι σπόροι του απο τους οποίους προέρχεται και ο καρπός έχουν πολλές χρήσεις όπως για παράδειγμα στην γαστρονομία και την φαρμακευτική.

Το κύμινο είναι ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος από 15 εώς 20 εκατοστά, είναι ποώδες και μικρού μεγέθους φυτό. Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή και το χρώμα των άνθεων του είναι λευκό ή κίτρινο. Το κύμινο προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη τα οποία έχουν καλή αποστράγγιση και είναι πλούσια σε οργανικά στοιχεία. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα.

Ο καρπός του κυμίνου χρησημοποιείται στην μαγειρική σε διάφορες κουζίνες του κόσμου για γλυκειές και αλμυρές παρασκεύες αλλά και ως ρόφημα σε τσάι. Επιπλέον πολλές είναι και οι θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού, θεωρείται ότι είναι χωνευτικό, γαλακταγωγό τονώνει την καρδιά, διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τελευταίες έρευνες απέδειξαν και στην μείωση του βάρους.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.