Καφεόδεντρο, το φυτό με τους μαγικούς κόκκους

Το καφεόδεντρο (Coffea sp.) ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae. Το γένος Coffea αποτελείται από περίπου 66 είδη αειθαλών θάμνων και δέντρων. Τα φυτά που μεγαλώνουν στη φύση, φτάνουν σε ύψος τα 10 μέτρα.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδενδρου, η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) που προέρχεται από την Αιθιοπία και δίνει τους καρπούς με την καλύτερη γεύση και άρωμα. H Καφέα η εύρωστη (Coffea canephora), οι καρποί της οποίας περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, και προέρχεται απ’ την Ουγκάντα.

Περιγραφή του φυτού

Τα φύλλα του είναι δερματώδη και εναλλασσόμενα, τα άνθη του ελαφρώς αρωματικά και λευκά, τα οποία δίνουν τη θέση τους σε κόκκινους καρπούς.

Φροντίδα του φυτού

Το καφεόδεντρο ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε υπερβολικό ψύχος και γενικότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνεται η ανάπτυξη του, καθώς επίσης δεν είναι ανθεκτικό στην αλλαγή θερμοκρασιών.

Για τη φύτευση του στο χώμα επιλέγουμε ηλιαζόμενη θέση για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει καλή παραγωγή. Αγαπά τα ελαφρώς όξινα εδάφη και το αφράτο χώμα που διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Το καφεόδεντρο δίνει παραγωγή κατά το 4ο-5ο έτος της καλλιέργειας του. Η εποχή συγκομιδής διαφοροποιείται ανάλογα την ποικιλία. Οι καρποί του αναπτύσσονται κατά μήκος των βλαστών.

Καφεόδεντρο καλλιέργεια ως φυτά εσωτερικόυ χώρου.

Το κάφεοδεντρο μπορεί να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Τοποθεσία:

Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Χρειάζεται υπόστρωμα χαμηλού pH 5,5-6,5 με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, κυρίως την περίοδο της άνθησης. Τον χειμώνα το πότισμα πρέπει να μειώνεται σημαντικά.

Θερμοκρασία: 

Το εύρος της θερμοκρασίας που αγαπά είναι 20-25 oC.

Υγρασία: 

Χρειάζεται υψηλή υγρασία. Η καλύτερη λύση είναι το τακτικό ψέκασμα στο φύλλωμά του.

Λίπανση:

Για να πετύχετε μεγάλη παραγωγή ανθοφορίας, λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

Τοξικότητα!!

Είναι τοξικό εάν καταποθεί.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.