Κακαόδεντρο το “φαγητό των θεών”

Το κακαόδεντρο είναι ενα αειθαλές τροπικό δέντρο των Ανατολικών περιοχών των Άνδεων από την οικογένεια Malvaceae. Το επιστημονικό του όνομα είναι Theobroma cacao (θεός και βρώση) και σημαίνει το φαγητό των θεών. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζεται υγρασία και πολύ βροχή και γι αυτόν τον λόγο μπορόυν να ευδοκιμήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το ύψος του φυτού συνήθως κυμαίνεται από 5 εώς 8 μέτρα ενώ υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορει να φτάσει μεχρι και 20 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και μήκος 35 εκατοστα. Τα άνθη του κακαόδεντρου μπορει να είναι λευκά, ρόδινα, κίτρινα ή κόκκινα εμφανίζονται στο κορμό και στα κλαδιά καθόλη την διάρκεια του έτους. Οι καρποί του απο τους οποίους παράγεται η αγαπημένη μας σοκολάτα είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι έως μωβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 εκατοστά περίπου. Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του κακάο προέρχεται από τα κακαόδεντρα του τύπου φοραστέρο (forastero) το οποίο είναι το πιο ανθεκτικό και αποδοτικό κατά την παραγωγή.

Ανθεκτικότητα

Ως τροπικό φυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, άλλα είναι πολύ ευαίσθητο στον παγετό.

Ανθοφορία

Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με μικρά κίτρινα, λευκά ή κόκκινα άνθη δίχως άρωμα, τα οποία βγαίνουν στον κορμό και τα κλαδιά του.

Πότισμα

Έχει μεγάλες ανάγκες σε υγρασία και καλό είναι να βρέχουμε περιστασιακά το φύλλωμα του, όχι όμως τις ώρες του μεσημεριού.

Θέση

Προτιμά τις ηλιόλουστες ή ημισκιαζόμενες θέσεις . Άμα οι υπόλοιπες συνθήκες είναι ιδανικές μπορεί να αναπτυχθεί και σε σχεδόν πλήρη σκίαση, καθώς στο φυσικό του περιβάλλον αναπτύσσεται κάτω από άλλα ψηλότερα τροπικά δασικά είδη.

Κίνδυνος να εξαφανιστούν τα κακαόδεντρα.

Τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και βροχοπτώσεων που τις συναντάμε σε συγκεκριμένα μέρη του Ειρηνικού. Ωστόσο εξαιτίας τις υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις κλιματικής αλλαγής η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πως οι συνθήκες αυτές δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν τα επόμενα 30 χρόνια.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.