Νυμφαίο, ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στην Ευρώπη!

f2e68700-3648-4543-9cd2-76c788375801

Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.350) που υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να αγναντεύει κάθε άκρη του χωριού, καθώς και το γύρω γεωφυσικό τοπίο με τις πλατιές λίμνες, όπως η Βεγορίτιδα, και τα καταπράσινα λιβάδια. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του ίδιου του χωριού, το κάνει ιδανικό για ξεκούραστες βόλτες στα πεζοδρομημένα πλακόστρωτα, ξενάγηση στα… άδυτα του Αρκτούρο -για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω- και ενδιαφέροντα, νοερά ταξίδια στο παρελθόν και την ιστορία του μαγευτικού αυτού χωριού.

e5753b65-763b-4c93-918a-35d1ea9cd2c3

Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωρίο. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάριδες και ζωολογικούς κήπους, και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα. Γι’ αυτά τα ζώα θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους.

fc5bedb3-ea8c-4a8c-86f5-848700df4f87

Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών “Η Νύμφη” ο οποίος παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα, πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης.

Το πολύτιμο δάσος του Νυμφαίου

6 Βόλτες στο δάσος του Νυμφαίου

1. Λευκή Διαδρομή – Η βόλτα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για υγεία και ευτυχία. Είναι ένας περίπατος διάρκειας μισής ώρας ανάμεσα στις οξιές, τα πεύκα, τα λουλούδια και τις πεταλούδες. Αν πάρετε μαζί κιάλια και μεγεθυντικό φακό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σκίουρους, Σταυρομύτες (μικρά πουλιά που μοιάζουν με παπαγάλους), ακόμα και κοράκια και να παρατηρήσετε όλες τις «λιλιπούτειες» μορφές ζωής.

2. Γαλάζια Διαδρομή – Το αντίδοτο στην Τεχνολογία. Η οριοθετημένη διαδρομή διαρκεί μια ώρα και οι γαλάζιες πινακίδες σας οδηγούν μέσα από το δάσος της οξιάς, στο ρυάκι όπου θα δείτε τους κιτρινόγαστρους φρύνους με τις κίτρινες κοιλιές και μια μεγάλη ποικιλία αμφιβίων κι από εκεί, σε μια κοιλάδα με πολύχρωμα άνθη. Συντροφιά θα έχετε τα κελαηδίσματα των πουλιών, τσίχλες, κότσυφες, τρυποφράκτες και αηδόνια, ενώ στο τέλος το Καταφύγιο της Αρκούδας σας περιμένει να το επισκεφθείτε.

3. Κόκκινη Διαδρομή – Χαρισματική άγρια πανίδα. Για περίπου δύο ώρες εισέρχεστε στο βασίλειο της αρκούδας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε κατάλληλα παπούτσια και νερό. Θα περπατάτε δίπλα στα ίχνη άγριων αρκούδων και ζαρκαδιών, αλλά δεν θα αισθάνεστε μόνοι καθώς μια ποικιλία μικρών και μεγαλύτερων πουλιών θα σας παρακολουθεί. Θα περάσετε και μέσα από την κοιλάδα των βράχων, χάρη στον παλιό πέτρινο δρόμο, δείγμα της εξαιρετικής τέχνης των προγόνων μας στην κατασκευή δρόμων.

1d056c1d-c773-4e80-b2b4-e9bc026d6a44

4. Μπλε Διαδρομή – Το οδοιπορικό της καραβίδας. Η διαδρομή, που διαρκεί περίπου δύο ώρες, πήρε το όνομά της από τις μοναδικές μοβ – μπλε καραβίδες του γλυκού νερού που ζούσαν στο ποτάμι μέχρι το 1995. Θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις λειχήνες που κοσμούν τα βράχια και θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Ίσως το πιο θεαματικό είναι ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος, δηλητηριώδες μανιτάρι με παραισθησιογόνο δράση, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές των Βίκινγκς.

5. Ροζ Διαδρομή – Το μονοπάτι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για φιλόσοφους και πανθεϊστές. Στις δύο ώρες που διαρκεί αυτή η διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη φύση με όλες σας τις αισθήσεις. Η μυρωδιά των βοτάνων κατακλύζει το μονοπάτι, ενώ μικρά πουλιά ξεπετάγονται από τις φτέρες, όπως το γιδοβίζι. Τα 7 είδη δρυοκολάπτη της ελληνικής υπαίθρου απαντώνται όλα σε αυτή τη διαδρομή κι αν ακόμα δεν τα δείτε, σίγουρα θα τα ακούσετε να σφυροκοπούν τα δέντρα. Εδώ μεγαλώνει και η θανατηφόρος μπελαντόνα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά της Ευρώπης.

6. Πορτοκαλί Διαδρομή – Η βόλτα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην άγρια φύση. Είναι η μεγαλύτερη και απαιτητικότερη διαδρομή διάρκειας τουλάχιστον 5 ωρών και χρειάζεται κατάλληλο εξοπλισμό, νερό και τροφή. Συγχρόνως όμως, είναι και η πιο συναρπαστική. Μέσα στο πυκνό δάσος της οξιάς θα συναντήσετε την αινιγματική ορχιδέα – φάντασμα, που ζει υπογείως και κάθε δέκα χρόνια βγάζει ένα μοναδικό μίσχο με κίτρινα – μοβ λουλουδάκια. Αν σας κάτι σας μυρίσει απαίσια, μην παραξενευτείτε. Είναι το μανιτάρι φαλλός ο αναιδής, με εικόνα ανάλογη του ονόματός του. Στο μονοπάτι αυτό θα έχετε συντροφιά τους καλλύτερους τραγουδιστές της φύσης. Τσίχλα, κοτσύφι, κοκκινολαίμη και αηδόνι. Προσοχή, μη μαζέψετε μανιτάρια. Εδώ ζουν δύο από τα φονικότερα και σπανιότερα μανιτάρια της Ευρώπης, amanita virosa και amanita phalloides.

e2d63b58-7587-4bb4-b743-8bb0206f7b70
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.