Φρούτα και λαχανικά, τι μας προσφέρουν

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές ενώσεις που έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, έχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι σημαντικά.

Παρακάτω είναι μια λίστα με διάφορα φρούτα και λαχανικά και πληροφορίες που είναι σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αγγούρι

Το αγγούρι έχει μικρή θρεπτική αξία αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, μολυβδαίνιο, κάλιο, μαγνήσιο και λυκοπένιο. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στις δερματικές παθήσεις, μειώνουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια και ανακουφίζουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης ο χυμός του αγγουριού περιέχει το συστατικό “διοξείδιο του Πυριτίου”, που βοηθά στη δημιουργία νέων ιστών.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, φωσφόρου, διαιτητικών ινών, βιταμίνης C και μαγγανίου. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και ωφέλιμα για την υγεία πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Καρότο

Το καρότο είναι ένα λαχανικό με θεραπευτικές ιδιότητες. Πρέχει προστασία από τις ασθένειες των ματιών που οφείλονται στην έλλειψη βιταμίνης A. Περιέχει πολλές βιταμίνες αλλά κυρίως την προβιταμίνη Α. Στα βρέφη, η βρασμένη ρίζα με τη μορφή πουρέ, σταματάει αμέσως την διάρροια πριν από τον απογαλακτισμό. Σε μορφή χυμού είναι ένα εξαιρετικό αποχρεμπτικό και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι διαιτητικό και διουρητικό, απορροφάται εύκολα από το έντερο και βοηθά όσους ανθρώπους έχουν πρόβλημα δυσπεψίας. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες A, C, B1, B6, κάλιο, μαγνήσιο και λυκοπένιο. Είναι αντιοξειδωτικό, καταπολεμά το άσθμα, τον διαβήτη, τον καρκίνο του εντέρου και τα αρθριτικά. Επίσης δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του προστάτη, βελτιώνει την όραση στις μεγάλες ηλικίες και μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και C και σε κάλιο που προλαβαίνει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Είναι πολύ καλή πηγή φολικού οξέως γνωστό και σαν βιταμίνη B9 που βοηθάει αποτελεσματικά στη αναπαραγωγή και σύνθεση DNA, ακόμα και στη δημιουργία νέων ερυθρών κυττάρων στο αίμα. Ενεργεί και σαν φυσικό διουριτικό όπως το καρπούζι.

Κολοκύθι

Το κολοκύθι δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία όπως η κολοκύθα, όμως είναι πιο εύπεπτο και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν πρόβλημα με το πεπτικό σύστημα. Περιέχει βιταμίνη Α και μεταλλικά άλατα. Οι σπόροι του κολοκυθιού είναι πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά οξέα, σε αντιοξειδωτικό σελήνιο, σε μαγγάνιο, σε μαγνήσιο και σε σίδηρο.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει λίγες θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Περιέχει φυτοχημικές ουσίες πολύ ευεργατικές για την ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνοντας την σουλφοραφίνη. Τα νεαρά κεφάλια είναι πλούσια σε αυτή την ουσία όταν τρώγονται ωμά. Άλλο ένα συστατικό που περιέχει το κουνουπίδι και λειτουργεί σαν αντί οιστρογόνο, εμποδίζει τον σχηματισμό όγκων στο στήθος και τον προστάτη.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι έχει θεραπευτικές ιδιότητες είναι διουριτικό και ενεργοποιεί την παραγωγή χολής. Ο χυμός του δρα σαν αντιβακτηριακό. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για παραγωγή σκευασμάτων που θεραπεύουν τον βήχα, το κρύωμα, την πνευμονία, τη λαρυγγίτιδα και τον υψηλό πυρετό. Μειώνει τη χοληστερόλη, προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση και το καρκίνο του στομάχου επειδή περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, παρέχει ενέργεια στον οργανισμό.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.