Μύρτιλο, η μπλε υπερτροφή!

blue round fruit on green leaf

Το μύρτιλο ή μυρτίδιο (Vaccinium myrtillusΒακκίνιον ο μύρτιλλος), γνωστό και ως blueberry είναι ένας φυλλοβόλος, καρποφόρος θάμνος με ημιδερματώδη φύλλα, τα οποία το φθινόπωρο γίνονται κόκκινα. Τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό ροζ και καμπανοειδές σχήμα. Η περίοδος της ανθοφορίας είναι από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Ο καρπός είναι ράγα με χαρακτηριστικό μπλε-βιολετί χρώμα. Προτιμά τα όξινα εδάφη και τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου ξεκινάει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Blueberry Blooms Blueberry blooms closeup blueberry plant stock pictures, royalty-free photos & images
Row of clusters of pinkish white bell-shaped flowers dangling from branch Grouped Florida native blueberry blooms lined up along stem (Vaccinium spp.). Photo taken at John M. Bethea state forest in Northeast Florida. Nikon D7200 with Nikon 200mm macro lens blueberry plant stock pictures, royalty-free photos & images

Συστατικά του μύρτιλου

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καθώς είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή.

Βατόμουρου, Black Berry, Μικρά Μούρο

Τα οφέλη του μύρτιλου στην υγεία

Το μύρτιλο συγκαταλέγεται στις υπερτροφές και θεωρείται πηγή αιώνιας νιότης.

Βοηθάει:

  • στη βελτίωση της όρασης:

Το εκχύλισμα του μύρτιλου βοηθάει στην πρόληψη οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η νυχτερινή τύφλωση.

  • στη διαδικασία της πέψης:

Το μύρτιλλο λόγω της δράσης των τανίνων και της πηκτίνης που περιέχονται στο φυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση διαταραχών του στομάχου όπως η διάρροια, η ναυτία και η δυσπεψία.

  • στην καρδιακή λειτουργία:

Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Harvard T.H. Chan School of Public Health η κατανάλωση ενός φλιτζανιού (26 γρ.) μύρτιλων καθημερινά βελτίωσε την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου. Επίσης, συνέβαλε στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού.

  • στην αντιγήρανση:

Η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C βοηθά στο να αποτραπούν τα σημάδια γήρανσης όπως ρυτίδες, δυσχρωμίες και κηλίδες.

  • στην προστασία κατά του διαβήτη:

Η συχνή κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα διότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 26%.

  • στη βελτίωση του ουροποιητικού συστήματος:

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες. Βοηθάει στην αποτροπή της προσκόλλησης βακτηρίων, όπως το Ε. Coli, στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Wild Blueberries Wild blueberries in various stages of ripening, still on the plant, covered with cool, fresh raindrops. blueberry plant stock pictures, royalty-free photos & images

Ασθένειες και εχθροί

Το μύρτιλο προσβάλλεται από διάφορους εχθρούς όπως το σκουλήκι των μύρτιλων (Rhagoletis pomonella Walls), των cranberries (Mineola vaccinii Riley) και των κερασιών (Grapholitha parkardi Dell), τετράνυχο των οφθαλμών και κοκκοειδή.

Οι ασθένειες του μύρτιλου είναι το ωίδιο, η ανθράκωση και η μονίλια. Επίσης προσβάλλεται από πολλούς ιούς.

Η καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών επιτυχγάνεται με ψεκασμούς φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.