Τα είδη της φακής!

Η φακή είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή πλούσια σε μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αποτελεί μια καλή πηγή σιδήρου καθώς μία μερίδα φλυτζανιού περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου επιτρεπόμενου σιδήρου. Ο συνδυασμός της φακής με βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφησή του σιδήρου από τον οργανισμό.

Τα πιο γνωστά είδη φακής που βρίσκουμε στην αγορά είναι τα εξής:

Γεωργία, Φόντο, Φασόλι, Καφέ, Κουζίνα

Ψιλές φακές

Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, τόσο της ελληνικής καλλιέργειας όσο και των εισαγωγών. Οι σπόροι τους έχουν διάμετρο έως 6 χιλιοστά και τις βρίσκουμε σε χρώματα ανοιχτό πράσινο ή καφέ. Συνήθως χρησιμοποιούνται για σούπα.

Φακές, Φακές Πράσινο, Μαγείρεμα, Κουζίνα

Χονδρές φακές

Στην αγορά υπάρχουν ελληνικές ποικιλίες, αλλά και εισαγόμενες. Οι σπόροι τους έχουν διάμετρο ως 10 χιλιοστά. και τις βρίσκουμε κι αυτές σε χρώμα ανοιχτό πράσινο ή καφέ. Συνήθως χρησιμοποιούνται για σαλάτες, αλλά κάποιοι τις προτιμούν για σούπα.

Φακές, Το Κόκκινο, Διαίρεση

Κόκκινες φακές

Εισάγονται σχεδόν αποκλειστικά από την Τουρκία ή την Ινδία. Στην Ελλάδα δεν καλλιεργούνται καθόλου. Εισάγονται αποφλοιωμένες και σπασμένες στη μέση γι’ αυτό και συχνά αναφέρονται ως κόκκινη φάβα. Ως αποφλοιωμένες βράζουν πολύ γρήγορα, χυλώνουν εύκολα, έχουν γλυκιά γεύση κι είναι πιο εύπεπτες. Από κόκκινες φακές φτιάχνονται τα ζυμαρικά και το αλεύρι φακής.

Lentil, Black, Beluga, Legumes, Healthy

Μαύρες φακές

Οι μαύρες φακές είναι γνωστές ως φακές Μπελούγκα ή χαβιάρι λόγω το μικρού και στρογγυλού σχήματός τους. Εισάγονται από τον Καναδά και τις βρίσκουμε μόμο ως βιολογικές. Είναι πιο ακριβές από τις άλλες εξαιτίας της μικρής παραγωγής. Συνήθως χρησιμοποιούνται για σαλάτες και ριζότο. Επειδή δεν χυλώνουν καλά, δεν είναι κατάλληλες για σούπα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.