Λαχανικά, τι μας προσφέρουν

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές ενώσεις που έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, έχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι σημαντικά.

Παρακάτω είναι μια λίστα με διάφορα λαχανικά και πληροφορίες που είναι σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Λάχανο

Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία κυρίως σε ασβέστιο. Περιέχει επίσης, σελλουλόζη, τον οργανικό πολυσακχαρίτη που μπορεί εν μέρει να αφομοιώσει ο οργανισμός αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για διαιτητικούς λόγους που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα. Χρησιμεύει ακόμη και κατά της βρογχίτιδας.

Μαρούλι

Τα μαρούλια εκτό ότι είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες B, C και προβιταμίνη A, έχουν διαιτητικές ιδιότητες στη διατροφή μας.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα έχει μεγάλη διατροφική, γευστική αξία και αποτελεί ένα από τα βασικά λαχανικά για τη μαγειρική της ελληνικής κουζίνας. Δεν πρέπει να καταναλώνεται όταν οι καρποί είναι άγουροι ή πολύ ώριμοι γιατί περιέχει μια πρασινωπή ουσία τη σολανίνη. Σιγοβρασμένη αρκετή ώρα, βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από στομαχοεντερικές ασθένειες. Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενεργεί με καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Ακόμη, είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου εμποδίζοντας την υπεροξείδωση των λιπών από τις ελεύθερες ρίζες των εγκεφαλικών κυττάρων και προασπίζοντας την ακεραιότητα και την λειτουργική δομή τους. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών συμπλέγματος B και κυρίως ιασίνης, θειαμίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που η έλλειψη τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο θεωρείται σούπερ τροφή. Ένα συστατικό που βρέθηκε στο μπρόκολο, φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό από νέα αντιβιοτικά, εναντίον του βακτηρίου που δημιουργεί το πεπτικό έλκος. Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι το μπρόκολο προσφέρει πολύ μεγάλη προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου. Παρέχει στον οργανισμό αρκετή ποσότητα ασβεστίου.

Πιπεριά

Ο καρπός της πιπεριάς είναι πλούσιος σε βοταμίνη C. Τα συστατικά της χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη φαρμακολογία για την παρασκευή πολλών φαρμάκων που θεραπεύουν και βελτιώνουν την υγεία μας. Σκευάσματα με συστατικά πιπεριάς χρησιμοποιούνται για θεραπείες πόνων, δερματικών παθήσεων, μυϊκών σπασμών, πόνους αρθριτικών, νευραλγιών, νευροπαθειών και εμποδίζουν την εξέλιξη του καρκίνου των πλευμόνων.

Σπανάκι

Το σπανάκι προστατεύει την υγεία από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα και αλλές ασθένειες. Ερευνητές έχουν εντοπίσει ενώσεις φλαβονοειδών στο σπανάκι που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και ως αντικαρκινικοί παράγοντες. Επίσης οι ερευνητές δημιουργούν εκχυλίσματα από σπανάκι επειδή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την κυτταρική διαίρεση σε κύτταρα καρκίνου του στομάχου, τη μείωση του καρκίνου του δέρματος, του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ακόμα το σπανάκι παρέχει τη βιταμίνη K, η οποία είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας των οστών. Τέλος, περιέχει βιταμίνες A και C, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τομάτα

Η επιδερμίδα της τομάτας είναι μια πολύ καλή πηγή λυκοπένιου, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρδιακά προβλήματα. Είναι αποτελεσματικότερο όταν προέρχεται από μαγειρεμένη ή επεξεργασμένη τομάτα. Ακόμα, το λυκοπένιο έχει πολύ καλά αποτελέσματα εναντίον του καρκίνου του προστάτη. Τα πολτοποιημένα φρούτα τομάτας ή κομμένα σε λεπτές φέτες παρέχουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα εναντίον των ηλιακών εγκαυμάτων και γενικώς εγκαυμάτων από ζεστό υγρό ή κάψιμο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.