Λιναρόσπορος, μια πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων!

Το λινάρι (linus usitatissimus), που σημαίνει ‘λινάρι το χρησιμότατο’. Είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που μπορεί να φθάσει το 1,5 μέτρο.   Το ριζικό σύστημα του λιναριού μπορεί να επεκταθεί σε βάθος 1-1,2 μέτρα και έχει πολλές διακλαδώσεις.  Ο βλαστός του διακλαδίζεται επάνω από το έδαφος σε δύο ή τρεις βλαστούς. Τα φύλλα του είναι απλά με σχήμα λογχοειδές. Τα άνθη του εμφανίζονται σε βότρεις που αναπτύσσονται στις άκρες των διακλαδώσεων. Είναι άνθη ερμαφρόδιτα τα οποία έχουν 5 πέταλα με χρώμα κυανό. Ο καρπός του είναι ένας μικρός, καφέ ή χρυσού χρώματος. Το λινάρι καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους του αλλά και για την παραγωγή ινών.

Συστατικά του λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μετάλλων όπως το μαγγάνιο, η θειαμίνη και το μαγνήσιο. Επίσης είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που ονομάζονται άλφα-λινολενικό οξύ (ή ALA). Αποτελούν την πλουσιότερη πηγή λιγνάνων, αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μαζί με αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύουν την ορμονική ισορροπία.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία

1. Οι σπόροι του είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά

  • Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βλεννώδες κόμμι, μια υδατοδιαλυτή ίνα που σχηματίζει πήκτωμα και μεταφέρεται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Μετά την κατανάλωση της τροφής, το κόμμι συγκρατεί την τροφή στο στομάχι και αυξάνει τον κορεσμό.
  • Το λινάρι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.

2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά

Είναι μια πλούσια πηγή του λιπαρών οξέων ΩΑ-3 ALA. Είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ με οφέλη για την υγεία της καρδιάς και συνδέονται με:

  • μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης,
  • βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοπεταλίων,
  • αντιμετωπίζει φλεγμονές,
  • ενισχύει την υγιή λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και
  • προστατεύει την αρτηριακή λειτουργία, καταπολεμά τις αρρυθμίες.

3. Περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογονικές ιδιότητες

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες. Οι λιγνάνες βρίσκονται σε μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές, όπως σπόρους ολικής αλέσεως, φασόλια, μούρα και ξηρούς καρπούς. Οι λιγνάνες θεωρούνται φυσικά «φυτοοιστρογόνα» και είναι επίσης γνωστές για τις αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητές τους, επομένως βοηθούν στην αντιμετώπιση ιώσεων.

4. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών

Οι λιναρόσποροι περιέχουν δύο τύπους διαιτητικών ινών – διαλυτών (20-40%) και αδιάλυτων (60-80%). Με τόσες πολλές φυτικές ίνες συγκεντρωμένες σε κάθε μικροσκοπικό σπόρο, προσθέτοντας σπόρους λιναριού στη διατροφή σας μπορεί να βελτιωθεί η πεπτική σας υγεία.

5. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη

Ένα άλλο όφελος για την υγεία των σπόρων λιναριού είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνοντας την ποσότητα του λίπους που εκκρίνεται μέσω της εντερικής λειτουργίας.

6. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Η πρωτεΐνη λιναρόσπορου είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.

7. Υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά

Ο λιναρόσπορος βοηθά τα μαλλιά να αποκτήσουν λάμψη και να είναι πιο ανθεκτικά. Τα Ω-3 και οι βιταμίνες Β του λιναρόσπορου ωφελούν δέρμα και μαλλιά, αντιμετωπίζουν ξηρότητα και φλεγμονές. Επίσης ανακουφίζουν από την ροδόχρου – και την απλή –  ακμή, και τυχόν εκζέματα. Επίσης προστατεύει την υγεία των ματιών, αντιμετωπίζοντας το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.