Matcha Tea, μια νέα τάση

19b8e85b-b4e9-4409-b36c-05f0add4e671

Το ακούμε όλο και συχνότερα τελευταία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα των ημερών. Αλλά ξέρουμε τι είναι στην πραγματικότητα αυτό το matcha tea? Και πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας;

Τί είναι το matcha tea?

Πρόκειται απλώς για μια ιδιαίτερη μορφή πράσινου τσαγιού, που έχει τις ρίζες του στην Ιαπωνία. Μάλιστα, η ακριβής μετάφραση του matcha είναι «πουδρένιο τσάι». Όταν παραγγείλουμε ένα φλιτζάνι κλασσικό πράσινο τσάι στην πραγματικότητα πίνουμε ζεστό νερό στο οποίο έχουν εκχειλιστεί συστατικά από αποξηραμένα φύλλα. Αντίθετα, όταν πίνουμε ένα φλιτζάνι matcha tea πίνουμε τα ίδια τα φύλλα του τσαγιού σε μορφή πούδρας αραιωμένα σε ζεστό νερό.

d3b4e481-ff47-429c-a3af-a41ed1a7cef9

Πως παράγεται?

Παράγεται από θάμνους των οποίων τα φύλλα ονομάζονται tencha. Tα φύλλα συλλέγονται με το χέρι για να εξασφαλιστεί η ποιότητά τους, τα περνούν για λίγο από ατμό και μετά τα αποξηραίνουν και τα αφήνουν να ωριμάσουν σε ψυχρό περιβάλλον, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεύση, πριν τα κάνουν πούδρα. Η γεύση του είναι έντονη και χαρακτηρίζεται ως umami. Οι tea sommeliers δηλώνουν ότι στο matcha η ποιότητα είναι το παν και αυτό φυσικά, συνεπάγεται ένα ανάλογο υψηλό κόστος. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι η χαμηλή τιμή μπορεί να σημαίνει ότι το τσάι δεν είναι σκέτο matcha, αλλά κάποιο mix ενισχυμένο για παράδειγμα με γλυκαντικά ή γάλα σε σκόνη.

Ποια είναι τα οφέλη του matcha tea?

  • Το matcha είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από το κανονικό πράσινο τσάι.
  • Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι υψηλότερες από αυτές των μύρτιλων, 100 φορές πιο ισχυρές από την βιταμίνη C και 25 φορές πιο δραστικές από τη βιταμίνη E.
  • Το matcha περιέχει 70 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και 9 φορές βήτα καροτίνη απ’ ό,τι το σπανάκι. Επίσης, περιέχει ικανές ποσότητες ινών καθώς και όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για καλή υγεία.
67897ce0-006a-41ea-a0fb-d0aca955aaad
  • Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Εκτός από τις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG και η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
  • Περιέχει περισσότερες στυπτικές τανίνες από κάθε άλλη ποικιλία πράσινου τσαγιού.

Αρνητικά του matcha tea

  • Το πράσινο τσάι που εκτίθεται στη ρύπανση μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Βέβαια, με το κλασικό τσάι το 90% του μολύβδου παραμένει στα φύλλα, τα οποία αφού σουρώσεις το ρόφημα σου τα πετάς. Με το matcha όμως, τα φύλλα καταναλώνονται οπότε καταναλώνεις και περισσότερο μόλυβδο. Ιδανικά λοιπόν, δεν θα πρέπει να πίνεις περισσότερα από 1 φλυτζάνι matcha την ημέρα.
  • Αν αποφεύγεις την καφεΐνη, καλύτερα να μην πιεις matcha, καθώς περιέχει περίπου 3 φορές περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με ένα φλυτζάνι τσάι. Βέβαια, σύμφωνα με τους λάτρεις του, το matcha προκαλεί πιο ήπια αφύπνιση σε σχέση με τον καφέ και δεν διαταράσσει τον ύπνο.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.