Κινόα, μια υπετροφή που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας

b15cda5e-1e90-4a1b-9565-d2eebd853712

Τί είναι η κινόα?

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο, αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική.

Είναι μία πλήρης πρωτεΐνη, είναι ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη ως προς την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια η κινόα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και η ζήτηση της αυξήθηκε κατακόρυφα. Το 2013 τα Ηνωμένα Έθνη την κατέταξαν ως υπερτροφή.

c7e7c377-ef5e-428a-b0e8-045552367814

Θρεπτική αξία κινόας

  • Η κινόα περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει ταιριάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Ο σπόρος της κινόα προσομοιάζει με αυτόν των παντζαριών και του σπανακιού.
  • Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών, και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών.
  • Η κινόα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να εντείνει το κορεσμό.
  • Εκτός αυτού, έχει θεωρηθεί ότι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών και περιέχει βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Η κινόα είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, και D) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας και τα επίπεδα της υγεία μας ιδιαίτερα υψηλά.
062c9742-5095-486a-9e39-5e9b803f6413

Πως μαγειρεύεται η κινόα?

Η κινόα στο εμπόριο κυκλοφορεί συσκευασμένη και αποφλοιωμένη. Επειδή όμως υπάρχει πιθανότητα να μην έχει αποφλοιωθεί καλά, για να αφαιρέσετε το περίβλημα των σπόρων που έχει ελαφρώς πικρή γεύση ακολουθείτε τα εξής βήματα:- Βγάζετε τους σπόρους από το σακουλάκι και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.- Τρίβετε την κινόα καλά με τα χέρια σας για να αφαιρεθεί ο φλοιός που ίσως έχει μείνει πάνω στους σπόρους.- Βάζετε την κινόα που καθαρίσατε σε ένα μπολ με νερό και αφαιρείτε το φλοιό που επιπλέει.- Τη στραγγίζετε και την αφήνετε για λίγο να στεγνώσει.

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του βρασίματος.- Σε νερό που βράζει ρίχνετε την κινόα σε αναλογία 2 μέρη νερό και 1 κινόα.- Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το σκεύος και την αφήνετε να βράσει για 5-12 λεπτά.

Αφού οι σπόροι βράσουν, απορροφούν το νερό, φουσκώνουν, «σκάνε» σιγά σιγά και κολλούν μεταξύ τους. Για να τους «αφρατέψετε», αφού κρυώσουν λίγο, τους ρίχνετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Ο σπόρος περιέχει περίπου 38% υδατάνθρακες 19% πρωτείνες, 5% λιπαρά ζάχαρη 5%. Τα 100 γρ άψητων σπόρων αποδίδουν 368 θερμίδες.

68907c65-4d62-4ed4-9b29-1206777ae627
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.