Βαμβακάδα, πως να προστατεύσετε τα φυτά σας

9f1eaa34-f759-402c-9a63-431406fa2ea1

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στα φυτά μας είναι αυτό το βαμβάκι που παρουσιάζεται στα φύλλα κα τους βλαστούς των φυτών μας.

Τι είναι η βαμβακάδα?

Η βαμβακάδα ή βαμβακίαση (Pseudococcus ή Planococcus citri ­Risso), πρόκειται για ένα έντομο του οποίου το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι το έντομο μοιάζει με βαμβάκι. Είναι λευκό, αφρούγιο στην αφή και έχει σώμα μαλακό. Αυτό το έντομο είναι σκεπασμένο από λευκή βαμβακώδη κηρώδη σκόνη που το προστατεύει από τους ψεκασμούς. Μόλις γεννιούνται δεν έχουν αυτό το κερί αλλά με τον καιρό αρχίζουν να το αποκτούν.

7a278ac2-0562-4acf-b97c-344a5df67fb4

Η μέ­γιστη ανάπτυξή του ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, γι’αυτό και οι προσβολές του παρα­μένουν σε μια λανθάνουσα κατά­σταση κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αργότερα και μάλιστα από το δεύ­τερο ήμισυ του Ιουλίου (και μέχρι όλο το Σεπτέμβριο) οι αποικίες του παρουσιάζουν μια έντονη διάδοση, προπαντός στις λιγότερο αεριζόμε­νες ζώνες. Γι’ αυτό και εγκαθίσταται στα πιο σκιαζόμενα και πιο προφυ­λαγμένα μέρη του δέντρου.

Ζημιές στα φυτά

Ανήκει στην τάξη των ημίπτερων, δηλαδή έχουν μύτη, προβοσκίδα με την οποία τρυπούν τα φυτά ή δέντρα και απομυζούν τους χυμούς πληγώνοντας και εξασθενώντας το φυτό. Αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εάν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι μεγάλοι οπότε παρατηρείται φυλλόπτωση ή ακόμη και ξήρανση του φυτού.

Προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά είδη (αγγελική, δάφνη κ.α.), αμπέλια, αβοκάντο, μπανανιές, μάνγκο κ.α.

b221bca9-5043-431c-8adf-bac9368612da

Πως αντιμετωπίζεται?

— Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα και να απομακρύνουμε όλα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού που έχουν κλαδευτεί και να τοποθετούνται κάπου έρημα για να μην προσβληθούν άλλα φυτά και δέντρα ή να καίγονται.

— Έπειτα μπορούμε να εφαρμόσουμε είτε βιολογικά εντομοκτόνα όπως λάδια είτε χημικά σκευάσματα. Οι χημικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται στην αρχή της προσβολής ώστε να περιορίσουμε την ζημιά στο φυτό ή την καλλιέργεια.

82b6b49d-395e-4729-8ec3-294bb769a50a
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.