Βορδιγάλειος Πολτός: Τι είναι; Ποιά η χρήση του;

Λίγα λόγια για τον βορδιγάλειο πολτό

Τον 19ο αιώνα στο Μπορντό της Γαλλίας ο καθηγητής βοτανικής Pierre-Marie-Alexis Millardet από το πανεπιστήμιο του Μπορντό έκανε έρευνες σχετικά με τον περονόσπορο στους αμπελώνες της περιοχής. Ο καθηγητής Millardet διαπίστωσε πως οι αμπελώνες που βρίσκονταν πλησιέστερα στους επαρχιακούς δρόμους δεν είχαν πρόβλημα με τον περονόσπορο. Ανακάλυψε πως οι αγρότες ψέκαζαν τα αμπέλια τους με ένα μείγμα γαλαζόπετρας και ασβέστη για να αποθαρρύνουν τους περαστικούς να κόψουν τα σταφύλια. 

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Millardet η χρήση του βορδιγάλειου πολτού διαδόθηκε και εντυπωσίασε για την αποτελεσματικότητά του. Ο βορδιγάλειος πολτός αποτέλεσε το πρώτο μυκητοκτόνο του 20ου αιώνα.

Τι είναι ο Βορδιγάλειος Πολτός;

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι ένα χαλκούχο σκεύασμα, που χρησιμοποιείται προοληπτικά κυρίως τον χειμώνα, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες. Αποτελείται από γαλαζόπετρα (θειϊκός χαλκός) και ασβέστη.

Η Χρήση του Βορδιγάλειου Πολτού.

Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από μύκητες και βακτήρια. Δεν έχει διασυστηματική χρήση, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα και με καλό πλύσιμο. 

Χρησιμοποιείται με τρεις τρόπους:

  1.  Με ψεκασμό στα φύλλα και στα κλαδιά των φυτών.
  2.  Με επάλειψη μεγάλων τομών, που προκαλούνται είτε από πληγές είτε από το κλάδεμα των δέντρων.
  3.  Με επάλειψη των κορμών για την προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υψηλά σχετική υγρασία του χειμώνα.

Πότε μπορούμε να ψεκάσουμε με βορδιγάλειο πολτό;

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι φυτοτοξικός για νέα αύξηση των φυτών, για αυτό καλό είναι η χρήση του να γίνεται την περίοδο του χειμώνα και του φθινοπώρου.

Στον παρακάτω πίνακα (Πίνακα 1.) αναφέρονται οι ασθένειες στα διάφορα φυτικά είδη και η εποχή που πρέπει να γίνεται η εφαρμογή του βορδειγάλειου πολτού.

ΑσθένειαΕποχή
Αμπέλι – ΠερονόσποροςΆνοιξη
Αμπέλι – Ασθένειες ξύλουΛήθαργο – Φθινόπωρο
Πατάτα – ΠερονόσποροςΆνοιξη – Φθινόπωρο
Ροδακινιά και Αμυγδαλιά – ΕξώασκοςΛήθαργο – Φθινόπωρο
Μηλιά και Αχλαδιά – Βακτηριακό κάψιμοΛήθαργο και Πράσινη κορυφή
Ελιά – ΚυκλοκόνιοΦθινόπωρο και Άνοιξη
Πίνακας 1. Πότε συνιστάται να γίνονται οι ψεκασμοί στα φυτά;

Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται στην Βιολογική Γεωργία σε συγκεκριμένες ποσότητες. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας του είναι βλαβερός για τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους με αποτέλεσμα την μείωση της διαδικασίας αποσύνθεσης των φυτικών υπολειμμάτων και τη δημιουργία οργανικής ουσίας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.