Διατροφική αξία μπρόκολου!

0bf00d1a-df17-4327-babc-43338001e679

Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Συστατικά μπρόκολου

Το μπρόκολο περιέχει,

  • βιταμίνες Α
  • βιταμίνες C
  • φολικό οξύ
  • φυτικές ίνες
  • ασβέστιο
  • αντιοξειδωτικές ουσίες
  • κάλιο
  • μαγνήσιο

Θρεπτική αξία

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγιή επιδερμίδα και δυνατές τρίχες, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο σωματικό βάρος.

bda26364-6dcf-4fa8-b19f-cb3ba7421f82
  • Καταπολέμηση του καρκίνου

Πιο αναλυτικά, το μπρόκολο φαίνεται πως αποτελεί πολλαπλό όπλο κατά του καρκίνου. Ως σκουροπράσινο λαχανικό σε πολλές εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύεται ιδανικό λόγω της αντικαρκινικής του δράσης. Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών

Η έλλειψη της βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος οστού. Μόνο μία κούπα ψιλοκομμένο μπρόκολο παρέχει 92 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, πολύ περισσότερο από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Κ συμβάλλει στην υγεία των οστών, επειδή βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει την απόρριψή τους μέσω των ούρων. Το μπρόκολο συμβάλλει επίσης στην καθημερινή σας ανάγκη για ασβέστιο, παρέχοντας 43 χιλιοστόγραμμα σε μία κούπα.

05277887-f312-4a3d-bfd7-f9d6ceeb94f7
  • Αντιγήρανση

Το μπρόκολο έχει την ικανότητα να σας διατηρήσει νέους, καθώς έχει καταγραφεί η δράση που έχει ενάντια στις επιπτώσεις της γήρανσης. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και απομακρύνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, όπως είναι οι γραμμές, οι ρυτίδες και οι λεκέδες στο δέρμα. Επιπροσθέτως, το βήτα-καροτένιο και οι βιταμίνες Ε και Β, χαρίζουν φυσική λάμψη στο δέρμα, διατηρώντας τη νεανικότητά του.Τέλος, το μπρόκολο έχει και αντιηλιακή δράση, προστατεύοντας την επιδερμίδα από τις βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες. Ξέρατε ότι το μπρόκολο παρέχει 81 χιλιοστόγραμμα σε μία μόνο κούπα; Αυτή η ποσότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε σε μια ολόκληρη μέρα!

  • Βελτιωμένη πέψη και φυσική αποτοξίνωση

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του μπρόκολου βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση και εξάλειψη ανεπιθύμητων μολυσματικών στοιχείων που εμφανίζονται στον οργανισμό. Η επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών προάγει την καλή εντερική λειτουργία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή αποβολή των τοξινών μέσω της χολής και των κοπράνων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαιτητικές ίνες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής.

  • Συνδράμει στην απώλεια βάρους

Το μπρόκολο προκαλεί το αίσθημα κορεσμού γρήγορα, ενώ οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό γεμίζουν το στομάχι χωρίς να σας προσθέτουν θερμίδες. Επιπλέον, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο είναι σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και υγιές σώμα. Μια κούπα μπρόκολο στον ατμό, είναι ένα καλό σνακ για όσους θέλουν να διατηρούν τη σιλουέτα τους και να χορταίνουν επαρκώς.

ba158c07-8602-49b7-93c2-21e845f59483
  • Προστατεύει τα μάτια μας

Το μπρόκολο αγαπάει την όραση μας. Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη,η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση μας και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού.

  • Κάνει καλό και στα μαλλιά

Οι βιταμίνες C, A και B6 που βρίσκονται στο μπρόκολο θρέφουν την τρίχα και κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν δυνατά και μαλακά, καθώς ενεργοποιούν την παραγωγή του σμήγματος, το οποίο με τη σειρά του ενυδατώνει την τρίχα και δρα σαν φυσικό μαλακτικό του δέρματος και της τρίχας. Τέλος, το ασβέστιο στο μπρόκολο, δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας και ελαχιστοποιεί την αδυναμία και την τριχόπτωση που φέρνει αυτή.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.