Εχινάτσεα, πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό!

247ee9be-ee82-4672-a71f-1bfd38286c4d

Περιγραφή φυτού

Η εχινάτσεα (Echinacea ssp.) ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ποώδες, πολυετές, ύψους 60- 180 εκατοστά, με διακλαδισμένη ρίζα. Ο μίσχος είναι κάθετος, διακλαδιζόμενος, τριχωτός ή άτριχος, 60-180 εκατοστά ύψους. Φύλλα ωοειδή, λογχοειδή ή γραμμοειδή, οδοντωτά καλυμμένα με τρίχες. Κεφάλια πολύανθα, μεγάλα πάνω από 3,5 εκατοστά. Τα άνθη είναι σαν του ηλίανθου. Περιφερειακά ανθίδια γλωσσοειδή σαρκόχροα ή με απόχρωση ερυθρό προς ροζέ, αρσενικά, τα του δίσκου αρσενοθηλυκά γόνιμα. Το είδος που είναι πιο συχνά καλλιεργούμενο σε χώρες που έχουν εύκρατα κλίμα είναι η Echinacea purpurea.

f6ca2e82-c73d-44b6-91c5-d8d54e34c5e8

Συνθήκες ανάπτυξης

Τα φυτά της Echinacea χρειάζονται περιοχές ηλιόλουστες, ενώ η Echinacea purpurea μπορεί να αντέξει πάνω από 50% σκίαση. Τα φυτά της Echinacea αντέχουν σε θερμοκρασίες από -25 έως και -40°C. Η εχινάτσεα είναι από τα καλλιεργούμενα είδη που προσαρμόζονται εύκολα σε ποικίλες εδαφοκλιαματικές συνθήκες. Η Echinacea purpurea αναπτύσσεται σε pH από 6,5-7,2.

Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Εδώ και αιώνες το φυτό χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους της Αμερικής για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η χρήση αφορά όλα τα τμήματα του φυτού, τη ρίζα, τα άνθη και ολόκληρο το υπέργειο μέρος. Ως βασική ουσία της εχινάτσια θεωρείται η εχινακίνη, ένα γλυκοσίδιο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Κάποιες από τις ιδιότητες και τις χρήσεις της εχινάτσεας αναφέρονται παρακάτω:

41083735-8ca2-4e55-88c9-0ecec2825a76
  • Έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις, οι οποίες προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων και  ιών διεγείροντας το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Έχει αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
  • Επισπεύδει την ανάρρωση μειώνοντας την διάρκεια της ασθένειας.
  • Είναι άριστο επουλωτικό πληγών.
  • Έχει αντισηπτικές, αντινεοπλασματικές και αντιαλλεργιογόνες ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται σε πολλές δερματικές παθήσεις όπως οι αλλεργίες και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αιώνες είναι το ίαμα για την θεραπεία των δερματικών μολύνσεων όπως είναι οι δοθιήνες (καλόγεροι), η ψωρίαση, τα εγκαύματα και η νεανική ακμή.

Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό για τυχόν παρενέργειες και προφυλάξεις ώστε να τη χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.