Καμέλια, το ρόδο της Ιαπωνίας

09e11b19-1ded-4e34-bdcd-fc9cb121fbd2

Περιγραφή φυτού

Η Καμέλια είναι ένα υπέροχο θαμνώδες φυτό, που ανήκει στα οξύφιλα φυτά και είναι ιθαγενές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Έχει μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη σε σχήμα τριαντάφυλλου και τα χρώματά της ποικίλουν από λευκό έως λαμπερό κόκκινο. Τα άνθη έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στο φυτό. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα φύλλα του φυτού, τα οποία έχουν λαμπερό, σκουροπράσινο χρώμα και μπορούν να διατηρηθούν για όλο το χρόνο. Αναπτύσσεται αργά, ωστόσο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα ύψους. Χωρίζεται 100 με 250 είδη, ενώ τέσσερα είδη χρησιμοποιούνται για καλλωπισμό με πιο γνωστή την Ιαπωνική Καμέλια (Camellia japonica).

e532897b-92d5-45ac-b544-ff886f6ad5aa

Χώμα

Η καμέλια είναι οξύφιλο φυτό και επομένως χρειάζεται χώμα ειδικό, το οποίο έχει χαμηλό ph και μπορείτε να βρείτε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα. Εάν το χώμα έχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου θα δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του φυτού. Επίσης, το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και με υγρασία, εμπλουτισμένο με οργανικά υλικά και υψηλά επίπεδα αζώτου. Επιπλέον, χρειάζεται να είναι ελαφρώς πατημένο καθώς οι καμέλιες έχουν πυκνές, ινώδεις και ρηχές ρίζες.

Θέση

Το φυτό αναπτύσσεται σε θερμά και υγρά κλίματα. Είναι αρκετά ανθεκτικά και εύκολα στην καλλιέργεια φυτά και μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι καμέλιες χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη διάρκεια ημέρας για να σχηματίσουν τα λουλούδια τους. Ωστόσο για ν’ ανθίσουν αυτά τα μπουμπούκια είναι απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες και μικρές μέρες. Για να γίνει η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών χρειάζεται η θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 15 – 16°C. Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά τότε προκύπτουν μικρότερα μπουμπούκια. Τα φυτά είναι καλό είναι να τοποθετούνται σε ημισκιερά σημεία. Γενικά όσο ζεστότερο είναι το κλίμα τόσο χαμηλότερη ηλιοφάνεια χρειάζεται.

446e6904-5d2c-4468-b134-8b61e362e4af

Πότισμα

Η καμέλια προτιμά χώμα πλούσιο σε υγρασία, ωστόσο προσαρμόζεται και σε άλλες συνθήκες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ποτίζετε τα φυτά σας. Αν ποτίζετε υπερβολικά ή αντίθετα αφήνετε τις ρίζες να στεγνώσουν μπορεί να προκαλέσετε πτώση των μπουμπουκιών στις καμέλιες σας. Στις καμέλιες όμως που είναι φυτεμένες σε γλάστρες ή δοχεία είναι προτιμότερο να αφήνουνε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Κλάδεμα

Στα πλαίσια της φροντίδας της καμέλιας περιλαμβάνεται και το κλάδεμα. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των καινούριων ανθών. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά που προεξέχουν και δίνουμε στο φυτό το σχήμα το οποίο προτιμάμε. Αραιώνουμε τη βλάστηση για να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Λίπανση

Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο αφού έτσι βοηθά στην παραγωγή των ανθών. Αν οι καμέλιες καλλιεργούνται σε εξωτερικό χώρο, τότε πρέπει να λιπαίνονται κάθε έξι εβδομάδες, δηλαδή κατά την περίοδο βλάστησης. Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

34d7017e-4a8a-4604-925a-c955374f5083

Εχθροί και ασθένειες

Η καμέλια προσβάλλεται από τα κοκκοειδή τα οποία προκαλούν το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων. Επίσης, υπάρχει και ο τετράνυχος ο οποίος καφετιάζει τα φύλλα σε ζεστό, ξηρό καιρό και μπορεί να προκαλέσει τη στράβωση στις κεντρικές νευρώσεις του φυτού. Επιπλέον, το φυτό μολύνεται συχνά από μύκητες. Οι μύκητες καταστρέφουν τα φυτά της καμέλιας ή στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούν καφέ κηλίδες στα πέταλα ταν ανθών. Αναγκαίος είναι ο προληπτικός ψεκασμός με μυκητοκτόνα. Επίσης, ενδείκνυται να αφαιρέσουμε τα μολυσμένα φύλλα – άνθη από το φυτό ώστε να μην εξαπλωθεί περισσότερο η μόλυνση. Γενικά, θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τα φυτά μας για τυχόν συμπτώματα ώστε να επέμβουμε εγκαίρως.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.