3 υδροχαρή- υδρόβια φυτά!

d786a90d-2fdc-472f-ae3f-4108fb2be5ef

Νούφαρα

Βασιλιάς όλων το νούφαρο. Έχει πάρα πολλά είδη που ενδημούν από τροπικές έως και πολικές περιοχές. Κατάγονται από την Ασία. Το όνομα του προέρχεται από της Νύμφες της αρχαίας ελληνικής μυθολογία, τα κατεξοχήν πνεύματα του γλυκού νερού, που βρίσκονταν σε ποτάμια, πηγές και λίμνες και αντιπροσώπευαν το κάλλος, την γονιμότητα και την βλάστηση. Πρόκειται για πολυετές, ριζωματώδες, ποώδες φυτό που αγκιστρώνονται με τις ρίζες τους στον πυθμένα των λιμνών. Έχουν πολύ μεγάλη ποικιλομορφία. Τα φύλλα του φυτού αναπτύσσονται από το ρίζωμα, και επιπλέουν στο νερό. Το φύλλωμα έχει πράσινο χρώμα, κυκλικό σχήμα και διάμετρο 6 εκατοστών περίπου.

66df034e-641a-4313-8d0c-14b5cb2f6c36

Τα εντυπωσιακά λουλούδια του έχουν λευκό, χρυσό, ροζ ή κόκκινο χρώμα και μερικά είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Τα άνθη αναπτύσσονται έξω από το νερό ή επιπλέουν στην επιφάνεια. Κάποια ανοίγουν τα πέταλα τους κατά την διάρκεια της ημέρας και τα κλείνουν όταν δύει ο ήλιος και κάποια άλλα το αντίθετο. Καθένα από αυτά έχει τουλάχιστον 8 πέταλα και στο κέντρο υπάρχουν πολλοί στήμονες. Ο καρπός αναπτύσσεται κάτω από το νερό, σε ένα σπογγώδη σάκο, με πολλούς σπόρους. Στην Ελλάδα έχουμε το λευκό νούφαρο (Nymphaea alba) και δυο κίτρινα (αν και δεν είναι στο ίδιο γένος με τα νούφαρα) τα Nuphar lutea και Nymphoides peltata. Είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους και αρκεί μια προσήλια θέση και λίγα θρεπτικά συστατικά στο χώμα τους για να ανθίσουν από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο, με μια μικρή χειμερινή ανάπαυλα, όπου χάνουν και τα φύλλα τους. Χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά φυτά.

c070ade0-1105-49eb-884b-f9a1bd562648

Ίριδες του νερού

Μοιάζουν με τις κοινές ίριδες, αλλά οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι αυξημένες. Κατάγεται από την Ευρώπη, την δυτική Ασία και την βορειοδυτική Αφρική. H Iris pseudacorus είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό.  Αναπτύσσεται στα 100-150 εκατοστά ή ένα σπάνιο στα 2 μέτρα ύψος, με όρθια φύλλα έως 90 εκατοστά και 3 εκατοστά πλάτος. Τα λουλούδια της είναι εξαιρετικής ομορφιάς, με φωτεινό, κίτρινο χρώμα, και σε μέγεθος 7-10 εκατοστών, έχουν την τυπική εμφάνιση μίας ίριδας. Ο καρπός της είναι μία ξηρή κάψουλα 4-7 εκατοστών, που περιέχει πολλούς σπόρους. Το φυτό εξαπλώνεται από τα ριζώματα του αλλά και από την διασπορά των σπόρων μέσα στο νερό. Δημιουργεί εντυπωσιακά αποτελέσματα  σε διακοσμητικούς κήπους με υγρά εδάφη.

6a9b4c1c-408a-4f27-8d9c-e5a5d613c1e1

Τύφες

Μαζί με τα νούφαρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά λίμνης, λόγω της ταξιανθίας τους που μοιάζει με λουκάνικο. Είναι είδος που υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι πολυετές, φυλλοβόλο, ποώδες φυτό, που ανήκει στην οικογένεια  Typhaceae. Αναπτύσσεται στα 150-200 εκατοστά, με ριζωματώδεις, υπόγειους βλαστούς, πάχους από 0,5 έως 2 εκ. Τα φύλλα έχουν ημικυλινδρική διατομή, και βγαίνουν το ένα μέσα από το άλλο σχηματίζοντας ψευδοβλαστό. Διαθέτει επιμήκη, πράσινα φύλλα, μήκους από 100 έως 150 εκ., και πλάτους 1 έως 2 εκ. Το καλοκαίρι βγάζει ταξιανθίες στην κορφή, ανάμεσα στα φύλα που μοιάζουν με λουκάνικα και έχουν σκούρο μπεζ, έως σκούρο καφέ χρώμα. Εξαπλώνετε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είναι επιθετικό. Για το λόγο αυτό καλό είναι να φυτεύεται περιορισμένο σε γλάστρα για να ελέγχετε η ανάπτυξη του.

8015346b-de57-48d7-b526-61cea64c2be2

Επειδή είναι φυλλοβόλο προτείνετε να φυτεύετε σε εσωτερικές θέσεις αν φυτεύετε εκτός νερού. Μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένο ή σε εκτατικές φυτεύσεις οριοθετώντας την λίμνη. Του αρέσει ο ήλιος. Είναι από τα πιο κατάλληλα φυτά για βιολογικούς καθαρισμούς και βιοπισίνες, αφού δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νιτρικών, φωσφορικών και άλλων αλάτων από το νερό.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.