10 φαρμακευτικές χρήσεις της καλέντουλας!

d83ad332-711f-467e-b153-ca21c86ea81d

Η καλέντουλα είναι ένα από τα πιο γνωστά και ποικιλοτρόπως χρησιμοποιημένα βότανα στη δυτική βοτανοθεραπεία. H καλέντουλα χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο ελληνικό, ρωμαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισμό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά και καλλυντικά, ακόμη και σε υφάσματα.

Συστατικά καλέντουλας

Τα πέταλα και η γύρη της, περιέχουν τριτερπενοειδείς εστέρες και τα καροτενοειδή flavoxanthin και auroxanthin (αντιοξειδωτικά και η πηγή του κίτρινου-πορτοκαλί χρωματισμού). Τα φύλλα και τα στελέχη περιέχουν άλλα καροτενοειδή, κυρίως λουτεΐνη (80%), ζεαξανθίνη (5%), και βήτα-καροτίνη. Φυτικά εκχυλίσματα είναι επίσης ευρέως χρησιμοποιούμενα από τα καλλυντικά, πιθανώς λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως σαπωνίνες, ρητίνες και αιθέρια έλαια. Τα άνθη της, περιέχουν flavonol γλυκοσίδες, τριτερπενικές ολιγογλυκοζίτες, oleanane τύπου triterpene γλυκοζίτες σαπωνίνες και λακτόνες γλυκοζίτες.

Η καλέντουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω μορφές.

  • Αφέψημα

  • Τσάι

  • Βάμμα

  • Έγχυμα,

  • Κομπρέσα

  • Λάδι

  • Κρέμα

4f127d67-5518-474d-a0ea-0a0f586eb891

Οι 10 πιο σημαντικές χρήσεις της καλέντουλας είναι οι εξής:

1. Tα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών και τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών, λόγω των αντισηπτικών τους δυνατοτήτων.

2. Tο λάδι της καλέντουλας βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

3. Bοηθάει, επίσης, στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος, επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές.

4. Χρησιμοποιείται κατά της ακμής, κατά των νέων και παλαιών ουλών.

5. Σε εξωτερική χρήση ρησιμοποιείται κατά των χρόνιων παθήσεων των ματιών, κάνοντας κατάπλασμα με βρασμένα άνθη ή πλένοντας τα μάτια με το βρασμένο υγρό.

30dff06f-8e0c-44a3-a169-0cf930322a15

6. Το τσάι από τα άνθη και τα φύλλα είναι τονωτικό, κατά των κιρσών, ενώ συντελεί στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

7. Aποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.

8. Το λάδι της είναι ιδανικό για όλους τους τύπους μασάζ στην αρωματοθεραπεία.

9. Χρησιμοποιείται ακόμα κατά των τσιμπημάτων της σφήκας και των μελισσών.

10. Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πονόδοντων, σαν αντισπασμωδικό ιδιαίτερα για το στομάχι και την δυσμηνόρροια, σαν τονωτικό του ήπατος, εφιδρωτικό, αντιεμετικό, αντισκορβουτικό.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
GreekEnglish
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.