Φούξια ή σκουλαρικιά, ένα στολίδι στον κήπο σας!

7759b1b4-40d0-4e98-9186-0efa9bfd2d2d

Περιγραφή του φυτού

Η Σκουλαρικιά ανήκει στους φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους. Η φούξια είναι γνωστή και σαν σκουλαρικιά εξαιτίας των λουλουδιών της, τα οποία μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια. Αποτελεί καλή επιλογή για φύτευση στο μπαλκόνι, την ταράτσα ή την αυλή.

Η σκουλαρικιά με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Το ύψος εξαρτάται από την ποικιλία και μπορεί να φτάσει από 60 cm έως 2 m.

Τα άνθη της αποτελούνται από τα σέπαλα και τα πέταλα. Τα σέπαλα είναι φούξια ή κόκκινα και τα πέταλα ρόζ, λευκά ή μωβ. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και στις ζεστές περιοχές ακόμα και ως τις αρχές του χειμώνα.

Φροντίδα του φυτού

Η φούξια είναι ιδιαίτερο φυτό και σε ότι αφορά την καλλιέργειά του. Για να αναπτυχθεί καλά χρειάζεται εδάφη γόνιμα και υγρά αλλά με καλή αποστράγγιση. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά. Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία, καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να την ενισχύουμε τακτικά.

Φυτεύεται συνήθως σε φυτοδοχεία ώστε το καλοκαίρι να προστατεύεται από τον μεσημεριανό ήλιο και τον αέρα και το χειμώνα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φούξια παγώνει στους 0°C. Καλό είναι να κλαδευέται πολύ αυστηρά, στην επιφάνεια του εδάφους και να καλυφθεί με χώμα προκειμένου να μπορέσει να αναβλαστήσει.

c1708780-e01b-4789-83a7-f76cd5808703

Κλάδεμα

Το κλάδεμα στη φούξια έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων βλαστών και την αύξηση της ανθοφορίας. Τα άνθη της φούξιας εμφανίζονται κάθε χρόνο στους νέους βλαστούς. Επομένως όσο περισσότεροι βλαστοί αναπτύσσονται τόσο πιο πλούσια είναι και η ανθοφορία. Το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, αμέσως μόλις περάσει ο κίνδυνος για παγετό και οι βλαστοί κόβονται αυστηρά, σε απόσταση 10 cm από το έδαφος.

Πολλαπλασιασμός

Η φούξια μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο στις αρχές της άνοιξης, συνήθως όμως πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα κόβονται επίσης στις αρχές της άνοιξης, πριν την ανθοφορία και αφού εμβαπτιστούν στην ορμόνη ριζοβολίας φυτεύονται σε γλαστράκια με άμμο και τύρφη. Για να πετύχει η ριζοβολία πρέπει το πότισμα να είναι συχνό αλλά όχι υπερβολικό.

64d430c3-1036-4c10-8e0f-5acdb5451b53
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.