Καλαγχόη, μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση!

b060034c-ce93-42aa-824f-90d8bf62d890

Όταν ψάχνουμε για ένα φυτό που να μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο μπαλκόνι ή τον κήπο, η καλαγχόη πρέπει σίγουρα να βρίσκεται μέσα στις πρώτες επιλογές μας. Κι αυτό γιατί είναι ένα παχύφυτο με θαυμάσια λουλουδάκια το οποίο ευδοκιμεί μία χαρά τόσο μέσα στο χώρο του σπιτιού μας (σε σημεία βέβαια που να τα βλέπει ο ήλιος) όσο και σε ημισκιερά σημεία σε εξωτερικούς χώρους.

Η Καλαγχόη ή Καλαντίβα μάλιστα, συγκεντρώνει γενικότερα μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα που την κάνουν ένα εύκολο φυτό το οποίο ομορφαίνει το χώρο μας χωρίς να ζητάει πολλά. Το φυτό είναι πολύ δημοφιλές στους καταναλωτές για τη μεγάλη διάρκεια των λουλουδιών του και το ελκυστικό φύλλωμά του ενώ οι παραγωγοί το αγαπούν γιατί φορτσάρουν εύκολα την άνθισή του ώστε να το πωλούν ανθισμένο κυρίως στις γιορτές μαζί με τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα φυτά (ποϊνσέττια/αλεξανδρινό, κυκλάμινα, υπομονή, κ.λ.π.).

a201d698-646f-4105-b408-5edb34066d34

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της καλαγχόης είναι σαρκώδη, πλατιά, σε οβάλ σχήμα, με οδοντωτές άκρες, εμφανίζονται εναλλάξ σε όλο το μήκος των μίσχων και επειδή είναι πολύ τρυφερά σπάνε εύκολα με την παραμικρή αδέξια κίνηση. Τα άνθη της καλαγχόης βγαίνουν σε μποκετάκια και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα.

73ff541d-0939-4a39-8c04-fb80e1d9441f

Τοποθέτηση φυτού

Η καλαγχόη τοποθετείται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, στον κήπο και τη βεράντα. Όταν όμως το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (μεγαλύτερες από 35°C ), τα φυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως καθώς προκαλούνται εγκαύματα που εμφανίζονται ως ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, γεγονός που καθιστά τα φυτά πιο ευαίσθητο ενώ χάνουν την καλλωπιστική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στα άνθη καθώς μειώνεται ο διάρκειας ζωής του πάνω στο φυτό.

Ιδανικές θερμοκρασίες θεωρούνται αυτές από 10-30°C . Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καταστρέφουν το φυτό άμεσα, για αυτό και το χειμώνα πρέπει τα φυτά να μεταφέρονται σε πιο ζεστά και προστατευμένα σημεία ή να καλύπτονται με πλαστικό σε περιόδους παγετού, ή χιονόπτωσης.

Φροντίδα

Η καλαγχόη θεωρείται εύκολο καλλωπιστικό φυτό, όσον αφορά την περιποίηση της τόσο στον κήπο, στη γλάστρα ή σαν φυτό εσωτερικό χώρου. Είναι φυτό που μπορεί εύκολα να εγκλιματιστεί και να μεγαλώσει στη γλάστρα που θα φυτευτεί. Συνήθως φυτεύεται μεμονωμένα σε γλάστρες ή σε μικρές ομάδες σε ζαρντινιέρες.

Σχετικά με το πότισμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς είναι σαν παχύφυτο. Τους καλοκαιρινούς μήνες η καλαγχόη πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα μέχρι 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα και τον καιρό που επικρατεί. Δεν είναι καλό να αφήνουμε το φυτό χωρίς νερό μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι χάνει την καλλωπιστική του αξία, τα άνθη του μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα του μαραζώνουν. Καλό είναι να ελέγχουμε το χώμα και έπειτα να ποτίζουμε.

Επίσης, χρειάζεται λίπανση με κάποιο υδατοδιαλυτό λίπασμα για να έχει παρατεταμένη ανθοφορία. Τέλος, χρειάζεται να κόβουμε τα ξερά λουλούδια που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους ώστε να βγάλει καινούρια.

7194d69e-aabf-4f7b-9d06-d9a6bc7ce5ae

Προσβολές από εχθρούς και ασθένειες

Όσον αφορά την ευπάθεια της καλαγχόης σε εντομολογικούς εχθρούς και ασθένειες, το φυτό είναι ευαίσθητο στην προσβολή από αφίδες και τετράνυχο. Πολύ συχνά πάνω στο φυτό εμφανίζονται ιστοί αράχνης, ένδειξη ότι το φυτό έχει προσβληθεί από τετράνυχο ή τα κλαδιά του κολλάνε στο χέρι μας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αφίδες. Προστατέψτε το φυτό με κάποιο βιολογικό σκεύασμα, και σωστή λίπανση. Εάν η προσβολή είναι μικρή μπορείτε να καθαρίσετε τα φύλλα και με ένα υγρό βαμβάκι. Η καλαγχόη επίσης προσβάλλεται συχνά και από κοκκοειδή έντομα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνείτε με τους γεωπόνους ώστε να σας καθοδηγούν σχετικά με τα καταλληλότερα σκευάσματα και τις σωστές δοσολογίες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.