Κολοκύθι!

Περιγραφή

Η Κολοκυθιά (Cucurbita pepo – Κολοκύνθη ο πέπων) είναι μονοετή ή και πολυετή φυτά, φέρουν έλικες και οι βλαστοί τους είναι πράσινοι, κυλινδρικοί, τριχωτοί. Τα φύλλα τους είναι μεγάλα, πλατιά, παλαμοειδή και οι μίσχοι τους μακριοί. Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος.

Zucchini, Courgette, Squash, Baby Marrow

Ποικιλία Leen (Lacta):

Υβρίδιο μεσοπρώιμο ανοιχτοπράσινου χρώματος, το οποίο παράγει καρπούς ελαφρώς μπουκαλωτούς που το καθιστούν κατάλληλο για γέμισμα. Το φυτό είναι ορθόκλαδο, ανοιχτό και το σχήμα του διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών. Το άνθος διατηρείται για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα επάνω στον καρπό. 

Συνιστάται για ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή καλλιέργεια, τόσο στο θερμοκήπιο όσο και υπαίθρια.

Συνθήκες ανάπτυξης

Είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου και δεν αναπτύσσεται στο ψύχος. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 22°C. Η φύτευση του γίνεται από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100 εκατοστά φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 100-140 εκατοστά γραμμή από γραμμή. Αναπτύσσεται σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Χρειάζεται λίπανση με κοπριά και διάφορα μικτά λιπάρματα γιατί είναι γενικά απαιτητικό φυτό. Καλλιεργείται στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπια.

Οι κολοκυθιές χρειάζονται να έχουν καλή σχετική υγρασία όλη την περίοδο καλλιέργειας τους, όπως τα περισσότερα λαχανικά του καλοκαιριού. Απαιτεί τακτικό πότισμα για να δόσει ποιοτικούς καρπούς. Αν δεν έχουν υγρασία κάνουν παραμορφωμένους καρπούς. Όπως ισχύει γενικότερα για το πότισμα των λαχανικών κατάλληλο σύστημα ποτίσματος είναι το σύστημα των σωλήνων με σταγόνες που μας προσφέρει αποτελεσματικότερο και πιο οικονομικό πότισμα, καθώς επίσης περιορίζει την ανάπτυξη ζιζανίων. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας πρέπει να προσέξουμε την έλλειψη του νερού καθώς μπορείνα προκληθεί πτώση ανθέων. Επίσης κατά την περίοδο της καρποφορίας χρειάζεται εντατικό πότισμα για να μην σχηματιστούν καρποί με πικρή γεύση.

Η συγκομιδή του κολοκυθιού, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση στον κήπο μας. Συλλέγουμε τους καρπούς όταν φθάσουν τα 10-15 εκατοστά σε μήκος και πρέπει να κόβεται με τμήμα του ποδίσκου για να διατηρηθεί το καλοκύθι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εχθροί και Ασθένειες

Καλός τακτικός έλεγχος των φυτών σας για εχθρούς και ασθένειες, ο έγκαιρος εντοπισμός τους μας σώζει από δυσάρεστες καταστάσεις. Το κολοκύθι υποφέρει από τον τετράνυχο που είναι και ο κυριότερος εχθρός, από ψείρες και κάμπιες. Ο τετράνυχος εμφανίζει μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι και προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς. Επίσης, ζημιά προκαλούν το ωίδιο και ο περονόσμπορος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταπολεμούμε τις εχθρούς αυτούς με βιολογικά ή συμβατικά σκευάσματα και ρωτώντας πάντα κάποιο γεωπόνο.

Θρεπτικά Συστατικά

Περιέχουν:

  • Βιταμίνη C, Α, είναι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. 
  • Κάλιο, βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Βιταμίνη Β12, βοηθάει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Υδατάνθρακες, βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, στη διατήρηση του νευρικού συστήματος και τη κίνηση των μυών.
  • Πρωτεΐνες, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών
  • Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσφορες στο e-shop

• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.