Κισσός ένα γρήγορο αναρριχώμενο φυτό!

Ivy, Leaves, Wet, Plant, Template

Ο Κισσός (Hedera helix) είναι ένα εξαιρετικά εύρωστο φυτό, γρήγορης ανάπτυξης, με φύλλα καρδιόσχημα, γυαλιστερά και σκουροπράσινα. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινοπράσινου χρώματος φύονται σε σφαιρικές ταξιανθίες. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Ο καρπός είναι ράγα μελανού χρώματος. Διαθέτει βεντούζες που του δίνουν τη δυνατότητα να διεισδύει σε διάφορους τύπους επιφανειών. Υπάρχουν ποικιλίες με μικρά φύλλα (κισσός μικρόφυλλος) ή δίχρωμα πράσινο-άσπρο.

Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», επειδή ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο. Οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν στεφάνι κισσού στα αγάλματα του Διονύσου, των ποιητών και των μέθυσων, επειδή τον θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας και αντίδοτο για τον πονοκέφαλο από τη μέθη!

Inflorescences, Ivy, Common Ivy

Φροντίδα

  • Τοποθεσία: Κατάλληλο για θέσεις σκιερές ή και ηλιόλουστες, παραθαλάσσιες.
  • Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα. Το καλοκαίρι χρειάζεται πιο συχνά ποτίσματα.
  • Έδαφος: Μεγαλώνει με επιτυχία σε μεγάλη ποικιλία τύπων εδάφους αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα: Είναι ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Ιδανικό φυτό για μέρη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση και ξηρασία.
  • Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Κόβουμε μόνο τους βλαστούς που ενοχλούν ή πλέκουν σε ανεπιθύμητα σημεία.
Ivy, Hedera Helix, Leaves, Hedera

Χρήσεις

Λόγω της ποικιλίας χρωμάτων στα φύλλα του μπορεί να τοποθετήσει σε οποιαδήποτε γωνία, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Εξαιτίας των βεντουζών του μπορεί να καλύψει δάπεδα, τοίχους, κορμούς δέντρων. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρεμαστό.

Μπορεί να συνδυαστεί με φυλλοβόλα αναρριχώμενα σε πέργκολες και περιφράξεις. Χρησιμοποιείται σαν φυτό εδαφοκάλυψης σε πρανή με έντονη κλίση και σαθρά εδάφη.

Εχθροί και ασθένειες

Ο κισσός προσβάλλεται από αφίδες οι οποίες μολύνουν τα φύλλα με τα μελιτώδη εκκρίματά τους. Η προσβολη από αφίδες συνήθως συνοδεύεται και από μυρμήγκια τα οποία ανεβαίνουν στους βλαστούς του για να πάρουν τα μελιτώδη εκκρίματα των αφίδων. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό σε μυκητολογικές ασθένειες και δεν έχει σοβαρούς εχθρούς. Οι ασθένειες που εμφανίζει είναι η βακτηρίωση, ανθράκωση και το ωίδιο. Για την αντιμετώπισή τους μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γεωπονικό κατάστημα και να προμηθευτείτε το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.