Κουρκουμάς, για τη μαγειρική αλλά και την υγεία!

df7babff-2e45-4ab4-b8aa-9364246d6bd2

Ο κουρκουμάς προέρχεται από την τροπική νότιο Ασία με τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, γνωστό στην Ελλάδα ως κιτρινόριζα, ο κουρκουμάς αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, συστατικό της μαγειρικής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ μόλις πρόσφατα ο Δυτικός κόσμος ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Περιγραφή φυτού

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό το οποίο φτάνει μέχρι και το 1 μέτρο ύψος. Βρίσκονται πολλαπλά διακλαδισμένα κίτρινα, πορτοκαλί, κυλινδρικά, αρωματικά ριζώματα. Τα φύλλα είναι εναλλάξ τοποθετημένα σε δύο σειρές. Ο χρόνος ανθοφορίας, συνήθως είναι τον Αύγουστο. Το ψευδές στέλεχος έχει 12 έως 20 cm μήκους στέλεχος ταξιανθίας, το οποίο περιέχει πολλά άνθη. Ο κουρκουμάς (Turmeric) βρίσκεται στη ρίζα του φυτού.

c0f21238-8c99-4d2e-91ea-db7e546b1f68

Συστατικά κουρκουμά

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν περιέχει πάρα πολλή κουρκουμίνη, αφού η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι γύρω στο 3% κατά βάρος. Επιπλέον, άλλα σημαντικά πτητικά έλαια περιλαμβάνουν την turmerone, atlantone και zingiberene. Κάποια γενικά συστατικά είναι τα σάκχαρα, οι πρωτείνες και οι ρητίνες.

Ιδιότητες κουρκουμά

Στην παραδοσιακή Ινδική Ιατρική, αλλά και στην αντίστοιχη Κινέζικη ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για πληθώρα καταστάσεων υγείας, κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου. Πλέον και η Δύση έχει αρχίσει να μελετά τον κουρκουμά και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδιότητές του και που μπορούν να μας βοηθήσουν?

  • Αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες

Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους “ξένους εισβολείς” και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με μελέτες, η ένωση κουρκουμίνη που βρίσκεται σε αυτό το μπαχαρικό είναι εξίσου αποτελεσματική με κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φλεγμονής.

  • Χοληστερίνη

Η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς βοηθάει στη μείωση της κακής “LDL” χοληστερίνης και εμποδίζει την οξείδωσή της, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό της πλάκας στις αρτηρίες.

  • Καλύτερη λειτουργία του ήπατος

Εντάσσοντας στη διατροφή σας το εν λόγω μπαχαρικό θα πάρετε και όλες τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν είναι ευεργετικά καθώς προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες.

3bf82d41-f47f-4720-836d-e6e50521aaf8
  • Ομαλή πέψη

Ο κουρκουμάς εκτός του ότι προσδίδει γεύση στο φαγητό, βοηθάει και στην πέψη αυτού! Η κουρκουμίνη επιδρά στην χοληδόχο κύστη, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή χολής, που βοηθάει στην πέψη. Αν και στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως βοηθητικός παράγοντας πέψης, η Ιατρική στη Δύση τώρα τελευταία άρχισε να μελετά τη συμβολή του τουρμέρικ στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο έντερο, καθώς και στη διαπερατότητα του εντέρου, δυο παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της πέψης.

  • Αδυνάτισμα

Σε συνδυασμό πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή, είναι γνωστό πως τα μπαχαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση βάρους ενώ παράλληλα μειώνει τον σχηματισμό λίπους.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.