Πορτουλάκα, φυτό καλοκαιριού ιδανικό για εδαφοκάλυψη!

Η Πορτουλάκα είναι ένα πραγματικό όμορφο φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη. Είναι από τα καλύτερα φυτά για βραχόκηπους αλλά και κρεμαστές γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την γλυστρίδα γι’ αυτό και πολλοί την αναφέρουν ως καλλωπιστική γλυστρίδα.

eaac094e-b0a6-4c4e-aa6e-78553769f5ae

Περιγραφή φυτού

Είναι ετήσιο, έρπων φυτό, με φύλλα ωοειδή και σαρκώδη. Είναι μικρό αλλά ταχέως αναπτυσσόμενο και το ύψος του φτάνει τα 15 εκατοστά. Τα λουλούδια του βρίσκονται στην άκρη του κάθε στελέχους και υπάρχουν πολλά χρώματα όπως κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, άσπρο και φουξ. Η ανθοφορία της πορτουλάκας είναι συνεχής καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα.

Συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδα

Η πορτουλάκα είναι γενικά ένα πολύ εύκολο φυτό στη φροντίδα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αν και προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί στον ήλιο και χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία της, καθώς αν είναι σε σκιά έχει κλειστά τα άνθη της.

34c91db6-fcf4-4403-949f-11c7499901e6

Η πορτουλάκα δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια προστατευμένη θέση από τον αέρα και την παγωνιά.

Γενικά έχει μεγάλη αντοχή στην έλλειψη νερού, καθώς τα παχιά φύλλα της έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Όμως καλό είναι να την ποτίζουμε τακτικά ειδικά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, χρειάζεται λίπανση μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να μας εξασφαλίζει πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία. Ο μόνος εχθρός που μπορεί να εμφανιστεί στην πορτουλάκα είναι οι ψείρες.

120357b2-3fb3-4a09-9a0d-bf71208f5c42

Και κάτι ακόμα….

Αν αφήσουμε τα άνθη της πορτουλάκας να ωριμάσουν πάνω στο φυτό, ο σπόρος που θα πέσει στο χώμα, θα δώσει νέα φυτά την επόμενη χρονιά στον κήπο μας!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.