Λευκή, Καστανή ή Μαύρη ζάχαρη;

2a9038f2-96a6-4827-b1c8-c70f1cadc265

Η ζάχαρη παράγεται κυρίως από ζαχαρότευτλα, αλλά και ζαχαροκάλαμα. Τα ζαχαρότευτλα, μετά από ειδική επεξεργασία, συμπιέζονται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός τους. Ο χυμός αυτός βράζεται μέχρι να πήξει και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μια καστανή κολλώδη ουσία, τη μελάσα. Η μελάσα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Λευκή Ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο και είναι το πλέον επεξεργασμένο σάκχαρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Η ακατέργαστη καφετιά ζάχαρη καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό, επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση, ώστε στο τέλος να έχουμε τη λευκή ζάχαρη. Αφού, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί οι κρύσταλλοι, επεξεργάζονται ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί κρύσταλλοι. Ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της, υπάρχει η κρυσταλλική, η λεπτή και η άχνη. Τα 100 gr λευκής περιέχουν 387 kcal, 99.98% υδατάνθρακες και 0,02% νερό.

a42b82f5-2e03-4952-8755-8a5cc54fc085

Καστανή Ζάχαρη

Η καστανή ζάχαρη παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο είτε παράγεται από την επαναπρόσθεση της μελάσας σε λευκή ζάχαρη και έχει περάσει από πιο ήπια επεξεργασία σε σύγκριση με τη λευκή. Γενικά, είναι σαν τη λευκή απλώς δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και έτσι αποκτά το καφέ της χρώμα. Η καστανή ζάχαρη του εμπορίου περιέχει κατά βάρος 10% μελάσα. Η καστανή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μαύρη Ζάχαρη

Η μαύρη ζάχαρη παράγεται από την πρώτη κρυσταλλοποίηση του ζαχαροκάλαμου και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, διατηρώντας έτσι άθικτα όλα τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού. Περιέχει περισσότερη μελάσα από την καστανή ζάχαρη, άρα περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από την τελευταία. Αναλυτικότερα, τα 100 gr μαύρης ζάχαρης περιέχουν 377 kcal, 97,3% υδατάνθρακες και 1,77% νερό και μέταλλα όπως σίδηρο,  ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο.

887b43a8-786d-4ace-a0fa-ee10005203ec

Ποια ζάχαρη να επιλέξω για τη διατροφή μου???

Όλα τα είδη ζάχαρης έχουν ελάχιστες διαφορές στις θερμίδες. Επομένως, εάν αναρωτιέστε ποια ζάχαρη να χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, στην ουσία δεν κερδίζετε τίποτα σε θερμίδες. Ο λόγος για τον οποίο οι διαιτολόγοι συνιστούν περισσότερο την καστανή και τη μαύρη σε σχέση με τη λευκή είναι επειδή έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία και ως αποτέλεσμα δεν αυξάνουν τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, εάν θέλετε να προσέξετε την υγεία και το βάρος σας, είναι χρήσιμο να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης ανεξάρτητα από το είδος της.!!!

5e5ab22a-6749-4f2d-8ab4-5ba0fd66f372
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.