Ευεργετικές ιδιότητες… καφέ!

6f155a79-c617-4313-a7dd-3f3dd1414632

Ο καφές είναι το πιο ευρέως καταναλώμενο ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό. Σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται καθημερινά περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο φλιτζάνια καφέ.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι ο καφές διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Παρά το γεγονός, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας, αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να συμβάλλει στην εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν και ορισμένα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει.

Διεγερτική δράση της καφεΐνης

Ο καφές μας «ξυπνάει» και όχι μόνο επειδή συνηθίζεται να συνοδεύει το πρωινό μας γεύμα. Η καφεΐνη που περιέχει ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πνευματική κούραση.

d63d9d32-9ee8-4ac4-a198-4533747db55d

Τονώνει τον μεταβολισμό

Ο καφές μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος. Σε παλαιότερη έρευνα (από τη δεκαετία του 1980 μάλιστα) έχει παρατηρηθεί, ότι η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό.

Κατά της γήρανσης

Ο καφές, στη σημερινή εποχή, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή κάλυψη των αντιοξειδωτικών αναγκών μας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που συναντάμε σε ένα ποτήρι ή φλιτζάνι καφέ ανήκουν στην τάξη των πολυφαινολών με κύριους αντιπροσώπους το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, μία ιδιαίτερα δραστική τάξη αντιοξειδωτικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

7611644d-2e4f-4a67-b6cc-05553d1931ae

Μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Τα αντιοξειδωτικά στον καφέ συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες (ακυρώνοντας στην ουσία την επίδραση των ελεύθερων ριζών στο σώμα). Εκτός από αυτό, η καθημερινή πρόσληψη καφέ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σας με την ενίσχυση της δραστικότητας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου

Ο καφές με ένα μέτρο στην κατανάλωση του ασκεί θετική επίδραση στο σώμα, θωρακίζοντας το απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου, του προστάτη, της μήτρας και του δέρματος. Η αντικαρκινική ιδιότητα του καφέ οφείλεται σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το τοξικό φορτίο στο σώμα με την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, τις πιθανές ενώσεις δηλαδή που προκαλούν καρκίνο.

8228cad3-4208-4288-83bd-d40a977fadd0

Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση

Ο καφές και ειδικά η καφεΐνη που περιέχει, ενισχύουν σημαντικά την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους (ακόμα και στην περίπτωση που έχουν στερηθεί τον ύπνο τους), εάν λαμβάνεται μία ώρα πριν από την άσκηση σε ποσοστό 4 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Έτσι, μέσα στα πλαίσια λοιπόν ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο καφές μπορεί να γίνει ένας καθημερινός διατροφικός μας σύμμαχος που θα ενισχύσει «σώμα και πνεύμα», χωρίς να σας επιβαρύνει με θερμίδες (βέβαια αυτό ισχύει για τον καφέ που δεν προσθέτουμε γάλα ή ζάχαρη!!!). Συνίσταται να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης ημερησίως, ιδιαίτερα αν είμαστε επιρρεπείς ή παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στους πονοκεφάλους. Η επιλογή του καφέ, τόσο για παρασκευή στο σπίτι όσο και σε καφετέριες, πρέπει να γίνεται όχι μόνο με βάση τη γεύση αλλά και με βάση την ποιότητα του κόκκου και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.