Ρίγανη, η θαυματουργή!!

cc2cc3c8-5bff-4655-8bb9-b65038f1f9f0

Ρίγανη ή αλλιώς Origanum vulgare. Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.

Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό, που αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να αναπτυχθεί, όταν καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Έχει ύψος 20-80 εκ. και φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή. Aν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή.

5e0681a4-4a43-4f5a-a94d-a6ffc507cbad

Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην την ξεριζώνουμε. Ήδη έχει παρατηρηθεί έλλειψη σε βουνά της Αττικής όπως ο Παρνασσός. Στην εποχή της ανθοφορίας της, κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια με μέγεθος 30 – 35 cm. Τα συγκεντρώνετε σε ματσάκια και τα κρεμάτε ανάποδα έως ότου ξεραθούν. Έπειτα, τα τρίβετε με το χέρι σας.

H ρίγανη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη.

Ιδιότητες της ρίγανης:

    1. αντιφλεγμονώδεις    2. αντιοξειδωτικές    3. θεραπευτικές    4. επουλωτικές    5. τονωτικές    6. χωνευτικές    7. εφιδρωτικές    8. αντιβηχικές    9. αντιδιαρροϊκές    10. αντισηπτικές    11. αντιφυσητικές    12. εμμηναγωγές    13. αντιαιμορραγικές    14. διουρητικές    15. αντι-καρκινογόνες

Η ρίγανη εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν αφέψημα, σαν έγχυμα και το αιθέριο έλαιο της.

Ριγανέλαιο, ένα φυσικό αντιβιοτικό…

3fccb88b-f483-4836-98ff-518ecec1b964

Το αιθέριο έλαιο της με το πλήθος των σπουδαίων ουσιών που περιέχει, η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7% και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές της Ελλάδας. Το αιθέριο έλαιο λοιπόν της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλαδή συνδυαστικά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
GreekEnglish
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.