Ρίγανη, η θαυματουργή!!

cc2cc3c8-5bff-4655-8bb9-b65038f1f9f0

Ρίγανη ή αλλιώς Origanum vulgare. Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.

Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό, που αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να αναπτυχθεί, όταν καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Έχει ύψος 20-80 εκ. και φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή. Aν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή.

5e0681a4-4a43-4f5a-a94d-a6ffc507cbad

Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην την ξεριζώνουμε. Ήδη έχει παρατηρηθεί έλλειψη σε βουνά της Αττικής όπως ο Παρνασσός. Στην εποχή της ανθοφορίας της, κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια με μέγεθος 30 – 35 cm. Τα συγκεντρώνετε σε ματσάκια και τα κρεμάτε ανάποδα έως ότου ξεραθούν. Έπειτα, τα τρίβετε με το χέρι σας.

H ρίγανη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη.

Ιδιότητες της ρίγανης:

    1. αντιφλεγμονώδεις    2. αντιοξειδωτικές    3. θεραπευτικές    4. επουλωτικές    5. τονωτικές    6. χωνευτικές    7. εφιδρωτικές    8. αντιβηχικές    9. αντιδιαρροϊκές    10. αντισηπτικές    11. αντιφυσητικές    12. εμμηναγωγές    13. αντιαιμορραγικές    14. διουρητικές    15. αντι-καρκινογόνες

Η ρίγανη εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν αφέψημα, σαν έγχυμα και το αιθέριο έλαιο της.

Ριγανέλαιο, ένα φυσικό αντιβιοτικό…

3fccb88b-f483-4836-98ff-518ecec1b964

Το αιθέριο έλαιο της με το πλήθος των σπουδαίων ουσιών που περιέχει, η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7% και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές της Ελλάδας. Το αιθέριο έλαιο λοιπόν της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλαδή συνδυαστικά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print