Νεραγκούλα, πανδαισία χρωμάτων!

fb52d6ea-a905-4831-9ef3-cafec462a9da

Η Νεραγκούλα είναι πολυετές κονδυλώδες καλλωπιστικό φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Ξεχωρίζει για την πλούσια ανθοφορία σε πολλούς χρωματισμούς, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό, καθώς και για το ότι τα κομμένα λουλούδια της διατηρούνται στο βάζο για αρκετό διάστημα.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Τα φύλλα που εκπτύσσονται από τους βλαστοφόρους οφθαλμούς, αποτελούν το κύριο σώμα του φυτού. Τα φύλλα φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 10 cm, είναι πολυσχιδή και ενισχύουν την καλλωπιστική αξία του φυτού. Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά με διάμετρο περίπου 5-8 cm. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με απλά, διπλά ή ημίδιπλα άνθη, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, ροζ και λευκού χρώματος καθώς και ανάμεικτους χρωματισμούς. Κάθε άνθος εκπτύσσεται στην άκρη ενός μακριού βλαστού (ανθικό στέλεχος) που φτάνει σε ύψος τα 25-40 cm. Η νεραγκούλα ανθίζει το Μάρτιο- Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και Απρίλιο-Μάιο στη βόρεια Ελλάδα.

e3f425a7-d94a-44a5-b652-939893869e60

Καλλιέργεια νεραγκούλας

Ευδοκιμεί σε ελαφρύ έδαφος που εμφανίζει αρκετή υγρασία, καλή αποστράγγιση και αερισμό. Προτιμούμε να φυτεύουμε τη νεραγκούλα σε ηλιοφανή σημεία για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στη γρήγορη ωρίμανση των λουλουδιών της.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης των κονδύλων της νεραγκούλας είναι το φθινόπωρο και μπορούμε να την προμηθευτούμε ως έτοιμο φυτό σε γλάστρα στις αρχές της άνοιξης.

Η άρδευση του φυτού πρέπει να είναι τακτική. Γενικά, προτιμά να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, όμως υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών. Επιπλέον, το πότισμα θα πρέπει να γίνεται περιμετρικά των φύλλων, ώστε να παραμένει υγρό το έδαφος και όχι στη ρίζα του φυτού.

Σχετικά με τη λίπανση, αν και δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες η νεραγκούλα, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά την ανάπτυξη των ανθοφόρων βλαστών θα βοηθήσει στην καλή ανάπτυξη και την ανθοφορία.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της νεραγκούλας, γίνεται με σπόρο αλλά κυρίως με τη διαίρεση των κονδυλόμορφων ριζών της, στις αρχές του φθινοπώρου πριν τη φύτευση.

Εχθροί και ασθένειες

Ο πιο συχνός εχθρός της νεραγκούλας είναι οι αφίδες, που προσβάλουν τα μπουμπούκια του φυτού, τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς. Υποβαθμίζουν το φυτό απομυζώντας φυτικούς χυμούς. Το φυτό εξασθενεί και παρατηρείται κιτρίνισμα και συστροφή των φύλλων, ενώ τα μπουμπούκια δίνουν μικρό ή και καθόλου άνθος.

Ακόμη, μπορεί να προσβληθεί και από ωίδιο το οποίο είναι ένας μύκητας που συχνά αναπτύσσεται όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία του αέρα. Είναι συχνή σε περιόδους με θερμές, υγρές ημέρες ακολουθούμενες από δροσερές νύχτες. Εμφανίζεται σαν μια λευκή αλευρώδη σκόνη και μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και μαρασμό.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.