H Πιπεριά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Capsicum. Ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Yπάρχουν 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.
Περιγραφή του φυτού
Το φυτό έχει ύψος 50–75 εκατοστά. Οι βλαστοί του στην αρχή είναι τρυφεροί και στη συνέχεια γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα της είναι μικρά, ανοιχτοπράσινα. Τα άνθη της είναι λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3. Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος, κόκκινος, πορτοκαλί και κίτρινος. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό.
Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι.
Ποικιλίες
Ποικίλια Boundy (Lenor): Υβρίδιο μακριάς γλυκιάς πιπεριάς. Κατάλληλη για ανοιξιάτικη καλλιέργεια.Υπαίθρια και θερμοκηπιακή καλλιέργεια.Πολύ παραγωγική.Τυπικές διαστάσεις καρπών: 21 x 5 cm.Τυπικό βάρος καρπών: 75 – 85 g.
Ποικιλία Biondo: Υβρίδιο πιπεριάς τύπου “ντολμά” (γεμιστή), με χρώμα επιδερμίδας ανοικτό πράσινο. Το υβρίδιο είναι δημοφιλές για την ποιότητα καρπού (λεπτότερη σάρκα), το λαμπερό του χρώμα και την υψηλή παραγωγή.
Ποικιλία Kaptur: Yβρίδιο του οίκου Seminis (Royal Sluis) τύπου Kapia. Το φυτό που παράγεται είναι αναρριχώμενο και πολύ δυνατό. Ο καρπός του είναι σκούρου πράσινου χρώματος και στην πλήρη ωρίμανση σκούρο κόκκινο. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό και τις περισσότερες φορές δίλοβο. Το μήκος των καρπών είναι 17-19 εκατοστά, πλάτος 6-8 εκατοστά και το βάρος τους 180-190 γραμμάρια.
Ποικιλία Red Knight: Πιπεριά φλάσκα, για γέμισμα, κόκκινη.
Ποικιλία Unigold: Πιπεριά φλάσκα, για γέμισμα, κόκκινη.
Ποικιλία Astrapi: Καυτερή πράσινη μακριά πιπεριά.
Συνθήκες ανάπτυξης
Η φύτευση της γίνεται από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 50 εκατοστά φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 80-100 εκατοστά γραμμή από γραμμή. Αναπτύσσεται σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Χρειάζεται λίπανση με κοπριά και διάφορα μικτά λιπάσματα γιατί είναι γενικά απαιτητικό φυτό. Καλλιεργείται στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπια.
Οι πιπεριές χρειάζονται να έχουν καλή σχετική υγρασία όλη την περίοδο καλλιέργειας τους, όπως τα περισσότερα λαχανικά του καλοκαιριού. Απαιτεί τακτικό πότισμα για να δόσει ποιοτικούς καρπούς. Αν δεν έχουν υγρασία κάνουν παραμορφωμένους καρπούς. Όπως ισχύει γενικότερα για το πότισμα των λαχανικών κατάλληλο σύστημα ποτίσματος είναι το σύστημα των σωλήνων με σταγόνες που μας προσφέρει αποτελεσματικότερο και πιο οικονομικό πότισμα, καθώς επίσης περιορίζει την ανάπτυξη ζιζανίων. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας πρέπει να προσέξουμε την έλλειψη του νερού καθώς μπορείνα προκληθεί πτώση ανθέων. Επίσης κατά την περίοδο της καρποφορίας χρειάζεται εντατικό πότισμα για να μην σχηματιστούν καρποί με πικρή γεύση.
Η συγκομιδή της πιπεριάς, ανάλογα με την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες, γίνεται περίπου 3 μήνες μετά τη μεταφύτευση στον κήπο μας. Συλλέγουμε τους καρπούς όταν φθάσουν στο τελικό τους μήκος ανάλογα με την ποικιλία.
Εχθροί και Ασθένειες
Καλός τακτικός έλεγχος των φυτών σας για εχθρούς και ασθένειες, ο έγκαιρος εντοπισμός τους μας σώζει από δυσάρεστες καταστάσεις. Η πιπεριά υποφέρει από τον τετράνυχο που είναι και ο κυριότερος εχθρός, από ψείρες και κάμπιες. Ο τετράνυχος εμφανίζει μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι και προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς.
Επίσης, ζημιά προκαλούν το ωίδιο και ο περονόσπορος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταπολεμούμε τις εχθρούς αυτούς με βιολογικά ή συμβατικά σκευάσματα και ρωτώντας πάντα κάποιο γεωπόνο.