Ας γνωρίσουμε τους βολβούς!

Τι είναι οι βολβοί;;

Με τον όρο βολβό αναφερόμαστε στους κορμούς, τους κόνδυλους, τις κονδυλώδεις ρίζες και τα ριζώματα. Όλα αυτά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ρίζες και οφθαλμούς από τους οποίους αναπτύσσονται φύλλα και άνθη.

  • Βολβός, αποτελεί μικρογραφία ενός φυτού, ουσιαστικά είναι ένας κοντός, υπόγειος βλαστός σε μορφή δίσκου. Αποτελείται από σαρκώδη φύλλα (λέπια ή σκελίδες ή χιτώνες), τα οποία περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες όπως άμυλο, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Η βάση τους μοιάζει με συμπαγής πλάκα από την οποία εκφύονται προς τα επάνω τα σαρκώδη φύλλα και προς τα κάτω οι ρίζες. Νέοι βολβοί σχηματίζονται μεταξύ των βάσεων των φύλλων.
  • Κορμός, η περιγραφή του είναι ίδια με τον βολβό. Η διαφορά που υπάρχει είναι η συμπαγής μάζα αντί του βασικού δίσκου, που αναπτύσσεται πιο πολύ προς τα πλάγια παρά σε ύψος. Νέοι κορμοί σχηματίζονται στην κορυφή του παλαιού κορμού.
  • Κόνδυλοι, είναι κοντοί, διογκωμένοι, υπόγειοι βλαστοί συνήθως σφαιρικοί ή πεπλατυσμένοι που περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αντίθεση με τους βολβούς και του κορμούς οι κόνδυλοι αποτελούνται από με μια σκληρή φλούδα, που σε διάφορα σημεία της επιφάνειάς της εκφύονται ρίζες. Υπάρχουν επίσης, βλαστοφόροι οφθαλμοί που δίνουν τη νέα βλάστηση.
  • Κονδυλώδεις Ρίζες, είναι διογκωμένες ρίζες, οι οποίες περιέχουν αποθησαυριστικές θρεπτικές ουσίες. Είναι σαρκώδεις ρίζες, οι οποίες διαθέτουν ινώδες ριζικό σύστημα μέσω του οποίου προσλαμβάνουν την υγρασία και τα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και άνθηση των φυτών.
  • Ριζώματα, αποτελούν υπόγειους βλαστούς οι οποίοι μοιάζουν με ρίζες αλλά έχουν χαρακτηριστικά βλαστού με οφθαλμούς. Αναπτύσσονται οριζόντια ή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Από την κάτω επιφάνεια εκφύονται οι ρίζες και στην πάνω επιφάνεια υπάρχουν οι βλαστοφόροι οφθαλμοί που δίνουν τη νέα βλάστηση.
Βολβοί Κορμοί Κόνδυλοι Κονδυλώδεις ΡίζεςΡιζώματα
Άλλιο (Allium Globemaster)Ανεμώνη (Anemone coronaria)Βεγόνια (Begonia x tuberhybrida)Ντάλια (Dahlia sp.)Αγάπανθος (Agapanthus africanus)
Ζεφύρανθος (Zephyranthes candida)Βροδιαία (Brodiaea sp.) Γκλοριόζα (Glorioza rothschildiana)Νεραγκούλα (Ranunculus asiaticus)Ίριδα (Iris sp.)
Ίριδα (Iris sp.)Ίξια (Ixia maculate)Κυκλάμινο (Cyclamen persicum)Κάλλα (Zantedeschia aethiopica)
Κρίνος (Lilium candidum)Κολχικό (Colchicum autumnale)Πολύανθος (Polyanthes tuberosa)Κάννα (Canna indica)
Λίλιουμ (Lilium oriental)Κρόκος (Crocus sp.)Μιγκέ (Convallaria majalis)
Μουσκάρι (Muscari )Γλαδιόλα (Gladioli sp.)
Νάρκισσος (Narcissus sp.)Τριτόνια (Τριτόνια squalida)
Νομοχαρίδα (Nomocharis saluenensis)Φρέζια (Freesia refracta)
Τουλίπα (Tulipa gesneriana)
Υάκινθος (Hyacinthus sp.)
Πίνακας. Ταξινόμηση φυτών ανάλογα με το είδος βολβού.

Μικρά μυστικά για εντυπωσιακά βολβώδη φυτά

  • Οι βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία στον κήπο καθώς τα φυτά χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.
  • Το βάθος της φύτευσης να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της διαμέτρου του βολβού.
  • Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των βολβών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην φυτρώσουν και τέλος σαπίσουν.
  • Τα βολβώδη φυτά έχουν άφθονες αποθησαυριστικές ουσίες αλλά χρειάζονται λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στον σύνδεσμο

https://garden-for-all.com/2022/01/19/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b2%cf%8e%ce%b4/

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.