Μικρά μυστικά για εντυπωσιακά βολβώδη φυτά!

Tulips, Flower Bulbs, Growing, Spring

Ποιές είναι οι κατάλληλες θέσεις φύτευσης;

Οι βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία στον κήπο καθώς τα φυτά χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους. Οι θέσεις πρέπει να είναι προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Ασφόδελος, Ο Νάρκισσος Λάμπα

Φροντίδα των βολβωδών φυτών.

Φύτευση

Ο κανόνας που ισχύει είναι το βάθος της φύτευσης να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της διαμέτρου του βολβού. Στα ελαφριά, αμμώδη εδάφη η φύτευση γίνεται βαθύτερα σε αντίθεση με τα αργιλώδη εδάφη που γίνεται σε μικρότερο βάθος. Φυτεύουμε με τη “μύτη” του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω και οι ρίζες προς τα κάτω.

Προσοχή!!

Αν φυτευτούν οι βολβοί πολύ βαθιά, δεν θα αναπτυχθούν γρήγορα μπορεί και καθόλου. Αν φυτευθούν επιφανειακά, θα αναπτυχθεί νωρίτερα από την εποχή τους και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί.

Μετά τη φύτευση καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να είναι υγρό.

Πότισμα

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των βολβών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην φυτρώσουν και τέλος σαπίσουν. Μετά την έκπτυξη των πρώτων φύλλων καλό είναι το πότισμα να γίνεται μια φορά την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι 2 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 φορά την εβδομάδα.

Μετά την ανθοφορία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί το πότισμα των βολβών μέχρι να πέσουν τα φύλλα. Γιατί τα φύλλα συλλέγουν ενέργεια και την αποθηκεύουν στον βολβό για να χρησιμοποιηθεί κατά τον επόμενο χρόνο άνθισης.

Λίπασμα

Τα βολβώδη φυτά έχουν άφθονες αποθησαυριστικές ουσίες αλλά χρειάζονται λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία τους. Προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση των βολβωδών φυτών, αλλά και κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. Χρειάζεται λίπασμα κατά την έκπτυξη των πρώτων φύλλων αλλά και κατά την ανάπτυξη των ανθέων.

Προσοχή!!

Η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία και σάπισμα του βολβού.

Διατήρηση των βολβών

  • Μόλις πέσει το άνθος και ξεραθούν τα φύλλα των βολβωδών φυτών σταματάμε το πότισμα και τους αφαιρούμε σταδιακά από το χώμα.
  • Τους καθαρίζουμε απομακρύνοντας το χώμα και τους τοποθετούμε σε σκιερό σημείο με καλό αερισμό.
  • Αποθηκεύουμε τους βολβούς μέσα σε χάρτινα κουτιά με μικρές οπές για να μην διατηρείται η υγρασία μέσα στο κουτί και βλαστήσουν οι βολβοί.

Μπορείτε επίσης, να αφήσετε τους βολβούς στο σημείο που τους έχετε φυτεύσει είτε στον κήπο είτε στη γλάστρα. Αλλά δεν θα πρέπει να τους ποτίζετε!!

Εχθροί και Ασθένειες

Τα βολβώδη φυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβολής από εχθρούς και ασθένειες.

Οι συχνότερες ασθένειες είναι οι προσβολές μυκήτων του εδάφους, που προκαλούν σήψη του βολβού και καταστροφή του φυτού. Οι μύκητες αυτοί προσβάλλουν τους βολβούς, τις περιόδους όπου υπάρχει έντονη εδαφική υγρασία, λόγω των συνθηκών που επικρατούν ή εξαιτίας υπερβολικών ποτισμάτων. Το σκάλισμα του χώματος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα προσβολής, λόγω της επιφανειακής μείωσης της υγρασίας.

Οι σημαντικότεροι εχθροί που προσβάλλουν τα βολβώδη φυτά είναι:

– οι αφίδες, οι οποίες τρέφονται απομυζώντας χυμούς από τους βλαστούς κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους.

– οι θρίπες, οι οποίοι προσβάλλουν τα φύλλα και προκαλείται κιτρίνισμα των φύλλων και στα άνθη εμφανίζεται λεύκανση των πετάλων.

– ο κρεμμυδοφάγος που προσβάλλει το φυτό στο σημείο του λαιμού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.