Παυλώνια ένα εντυπωσιακό δέντρο!

Paulownia, Άνθος, Άνοιξη, Φύση, Κήπο

Η Παυλώνια (Paulownia) είναι ένα γένος ταχείας ανάπτυξης φυλλοβόλων δέντρων της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae. Το γένος Paulownia αποτελείται από 6 – 17 είδη. Κατάγεται από την Κίνα.

Το γένος, αρχικά ονομαζόταν Παβλόβνια, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βασίλισσας Anna Paulowna της Ολλανδίας (1795-1865), κόρης του Τσάρου Παύλου Ι της Ρωσίας. Ονομάζεται επίσης “Δέντρο της Πριγκίπισσας”. Στην Κίνα ονομάζουν την Παυλώνια, “δέντρο του δράκου”, ενώ στην Ιαπωνία “κίρι”.

Η Παυλώνια είναι ένα είδος με οικονομικό ενδιαφέρον. Καλλιεργείται για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ξυλείας και την παραγωγή βιομάζας. Επιβιώνει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες του αναγεννώνται και αναπτύσσουν γρήγορα καινούργια στελέχη. Θεωρείται ιδανικό δέντρο αναδάσωσης διότι, οι ρίζες του προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους. Τα φύλλα της είναι πλούσια σε άζωτο και θεωτούνται καλή ζωοτροφή αλλά και άριστο φυσικό λίπασμα.
Είναι δέντρο που παράγει βιομάζα από τον τρίτο χρόνο φύτευσης και μερικά είδη, για την παραγωγή ξυλείας, υλοτομούνται μετά τον πέμπτο χρόνο καλλιέργειας.

Περιγραφή του φυτού

Η Παυλώνια φθάνει σε ύψος τα 10-25 μέτρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 9 μέχρι 12 μέτρα. Η κόμη της έχει σφαιρικό σχήμα. Έχει μεγάλα καρδιόσχημα, πεντάνευρα φύλλα με το μήκος τους να κυμαίνεται από 15 έως 40 εκατοστά. Αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη επάνω στο στέλεχος. Τα άνθη της σχηματίζονται νωρίς την άνοιξη, πριν την έκπτυξη των φύλλων, σε ταξιανθίες μήκους 10 έως 30 εκατοστών. Τα άνθη είναι αρωματικά και έχουν σωληνοειδές σχήμα με ροζ, λιλά χρώμα με σκούρα μωβ στίγματα στο εσωτερικό τους. Το μήκος των ανθέων είναι από 4 έως 6 εκατοστά. Ο καρπός είναι κάψα, ο οποίος περιέχει πολλά μικρά χωρίσματα που φέρουν τους σπόρους. Οι σπόροι, είναι καλυμμένοι με χνούδι και αυτό βοηθάει στη διασπορά τους με τον άνεμο και το νερό.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμά θέσεις με μέτρια σκιά ή ηλιόλουστες προστατευμένες από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπίζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους –20ο C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης, της κόμης και να αφαιρούνται όλοι οι πλευρικοί βλαστοί, για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Εάν εφαρμόσουμε αυστηρό κλάδεμα το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, πριν την έκπτυξη των φύλλων, τότε αποτρέπουμε το δέντρο να ανθίσει.

Χρήσεις του φυτού

Η Παυλώνια χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του πλούσιου φυλλώματος του και την εντυπωσιακή ανθοφορία του.

Είναι κατάλληλη για:

  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου για τη δημιουργία σκιασμένων επιφανειών.
  • Ιδανικό για πάρκα και αυλές.
  • Διαμορφώνει όμορφες συστάδες.
  • Για φύτευση παρτεριών, μπορντούρων.
  • Για συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες.
  • Για φύτευση γλαστρών.
  • Σε βραχόκηπους.

Εχθροί και Ασθένειες

Η Παυλώνια δεν έχει σοβαρά προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η εμφάνιση μυκήτων και σήψης των ριζών εξαιτίας της περίσσειας νερού είτε επειδή κρατάει νερό το έδαφος είτε γιατι το ποτίζουμε υπερβολικά!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.