Μεταφύτευση πότε και γιατί κάνουμε;

Gardening Tools, Watering Can, Flower

Μεταφύτευση είναι η ενέργεια με την οποία βγάζουμε ένα φυτό από τη θέση του μαζί με τις ρίζες του και το φυτεύουμε ξανά σε άλλο σημείο.

Πότε πρέπει να μεταφυτεύσουμε τα φυτά;

Η μεταφύτευση είναι καλό να γίνεται περίπου κάθε δυο χρόνια. Ο βασικός λόγος είναι όταν οι ρίζες έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εξέρχονται από τον πάτο της γλάστρας. Ένας δεύτερος λόγος είναι όταν παρουσιαστεί κιτρίνισμα των φύλλων και τελικά πτώση του φυλλώματος τους. Ο τρίτος λόγος είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας.

Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης

Ο καλύτερος χρόνος για τη μεταφύτευση οποιουδήποτε φυτού είναι είτε στις αρχές της άνοιξης πριν την έκπτυξη των ανθέων είτε το φθινόπωρο όταν παρατηρείται η πτώση των φύλλων.

Υπάρχουν όμως, φορές, όπου η αλλαγή γλάστρας είναι αναγκαία να γίνει μέσα στην άνοιξη ή στην περίοδο του καλοκαιριού. Τότε που οι περισσότεροι προμηθευόμαστε νέα φυτά είτε για το μπαλκόνι είτε για την βεράντα. Σε αυτήν την περίπτωση, το φυτό έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό όπου τον βοηθούν στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πότισμα, διότι θα πρέπει να γίνεται συχνά.

Plants, Pansy, Garden, Earth, Shovel

Βήματα της μεταφύτευσης

Τα βήματα της μεταφύτευσης είναι τα παρακάτω:

  • Ορίζουμε τον τόπο και τον χρόνο όπου θα γίνει η μεταφύτευση. Να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες λόγω ήλιου!!
  • Συγκεντρώνουμε τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Σωστή επιλογή νέας γλάστρας! Η νέα γλάστρα πρέπει να είναι 1 με 2 νούμερα μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Εάν είναι αρκετά μεγαλύτερη, το φυτό θα αναπτύξει περισσότερο το ριζικό του σύστημα.
  • Ελέγχουμε εάν η γλάστρα που επιλέξαμε έχει ανοιχτή τη τρύπα αποστράγγισης στο πάτο. Tip! Εάν χρησιμοποιήσετε κεραμική γλάστρα υπάρχει ένα μικρό μυστικό! Αφήσετε την μέσα στο νερό τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ της μεταφύτευσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η υγρασία στο υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσετε!!
  • Τοποθετούμε στον πάτο της γλάστρας το υλικό αποστράγγισης, που μπορεί να είναι χαλίκια, περλίτης ή διάφορα οικοδομικά υλικά όπως σπασμένα κεραμίδια. Το ύψος της στρώσης να είναι από 4 έως 10 cm. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να διαφεύγει το περίσσιο νερό ποτίσματος.
  • Εισάγουμε το φυτόχωμα μεταξύ των τοιχωμάτων και του πάτου ώστε να δημιουργηθεί η θέση στην οποία θα μπει το φυτό μας. Επιλέγουμε το φυτόχωμα ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού (λουλούδια εξωτερικού χώρου, εσωτερικού χώρου, οξύφιλα, κάκτους) και προσέχουμε τις προδιαγραφές του. Το φυτόχωμα πρέπει να έχει σωστή αναλογία οργανικής ύλης, όπως τύρφη, άμμος και των ορυκτών σωματιδίων, όπως περλίτη.
Είδος ΦυτούΦυτόχωμα
Γενικά Φυτά (Δέντρα, Θάμνοι)Φυτόχωμα Γενικής Χρήσης
Οξύφιλα ΦυτάΦυτόχωμα για οξύφιλα είδη (ιδανικές συνθήκες οξύτητας)
ΟρχιδέεςΦυτόχωμα για Ορχιδέες (Περιέχει φλοιό πεύκου, τύρφη)
Κάκτοι – ΠαχύφυταΦυτόχωμα Ιδανικό για φυτά που αποθηκεύουν νερό (φυτόχωμα υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο)
Πίνακας. Είδος φυτοχώματος ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών.
  • Αφαιρούμε με Προσοχή το φυτό από τη γλάστρα. Τινάζουμε το παλιό χώμα, προσέχοντας όμως να μην τραυματίσουμε τραυματίσουμε καμία ρίζα! Μπορείτε να αφήσετε το φυτό απότιστο για μερικές μέρες ώστε να είναι πιο εύκολη αυτή η διαδικασία!
  • Τοποθετούμε το φυτό στο κενό που έχουμε δημιουργήσει με όλες τις ρίζες του!! Συμπληρώνουμε με φυτόχωμα χωρίς να πιέζουμε πολύ. Αφήνουμε κενό 3-5 cm από το χείλους της γλάστρας.
  • Τέλος ποτίζουμε καλά και επιστρέφουμε το φυτό στην αρχική του θέση.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέσετε υδατοδιαλυτό λίπασμα, ανάλογα με το φυτό σας. Έτσι, βοηθάμε το φυτό στη ριζοβολία αλλά και στην μείωση του κλονισμού της μεταφύτευσης.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.