Σολάνουμ ή Καλλωπιστική Τομάτα

Διακοσμητικό Μούρα, Μούρα

Η καλλωπιστική τομάτα Solanum pseudocapsicum, γνωστή και ως κεράσι της Ιερουσαλήμ, είναι ένα πολυετές φυτό. Ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Στην ίδια οικογένεια περιλαμβάνονται και άλλα καλλιεργούμενα είδη όπως η πιπεριά, η ντομάτα και η μελιτζάνα.

Περιγραφή του φυτού

Το Solanum είναι ένας αειθαλής, ορθόκλαδος θάμνος που φτάνει έως 40 εκατοστά ύψος. Έχει λεπτά, μυτερά και σκούρο πράσινα φύλλα. Το καλοκαίρι παράγει λευκά άνθη σε σχήμα αστεριού. Οι καρποί του είναι μικροί, στρόγγυλοι και το φθινόπωρο αποκτούν κόκκινες αποχρώσεις. Οι καρποί του διατηρούνται στο φυτό για 6 μήνες.

Το κεράσι της Ιερουσαλήμ καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου. Το καλοκαίρι καλό είναι να το βγάζετε στο μπαλκόνι και το χειμώνα να το βάζετε μέσα στο σπίτι.

Φροντίδα του φυτού

➢ Τοποθεσία: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

➢ Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του.

➢ Λίπανση: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι να γίνεται εφαρμογή ενός κοκκώδες λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα διαμόρφωσης συνιστάται στο τέλος του χειμώνα. Kλαδεύουμε τους βλαστούς κατά το 1/3 -1/2 του μήκους τους.

Προσοχή!!! Το Solanum είναι τοξικό φυτό για τις γάτες, τους σκύλους και τα πουλιά διότι περιέχει την τοξική ουσία στρυχνοκαψίνη. Αν καταποθεί προκαλεί καούρα, γαστρικό ερεθισμό, πυρετό και διάρροια.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.