Σκυλάκι, το φυτό που το βλέπουμε παντού!

Το Σκυλάκι (Antirrhinum majus) ανήκει στην οικογένεια Scrophulariaceae. Στο γένος Antirrhinum κατατάσσονται 40 περίπου είδη ποωδών φυτών. Το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται όμως ως ετήσιο. Το ύψος του φτάνει τα 20 με 120 εκατοστά, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες από 20 – 40 εκατοστά και ψηλές ποικιλίες από 40 -120 εκατοστά. Το σκυλάκι κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου.

Το όνομα του οφείλεται στα άνθη του! Όταν είμασταν παιδιά παίζαμε με τα άνθη του, τα οποία σχηματίζουν το στόμα ενός σκύλου που ανοίγει και κλείνει όταν πιέζονται πλευρικά. Το Antirrhinum προέρχεται από τη λέξη αντίρρινο!

Το σκυλάκι είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας των έντονων χρωμάτων στα άνθη του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους και
  • οι χαμηλές ποικιλίες του δημιουργούν όμορφες μπορντούρες.

Περιγραφή του φυτού

Τα φύλλα του λογχοειδή, επιμήκη, σκουροπράσινα και το μήκος τους φτάνει έως 5 εκατοστά. Τα άνθη του εκφύονται σε μακριές ανθικές ταξιανθίες και ξεκινάνε από κάτω προς την κορυφή. Τα άνθη του έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως, λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, κόκκινο και φούξ. Υπάρχουν ποικιλίες με εντυπωσιακά δίχρωμα άνθη, ενώ κάποιες είναι αρωματικές. Η ανθοφορία του διαρκεί από τις αρχές της Άνοιξης έως το τέλος του Φθινοπώρου.

Το σκυλάκι φυτρώνει όλο το χρόνο ακόμα και σε σχισμές τοίχων ή πεζοδρομίων στα χωριά και στις πόλεις.

Φροντίδα του φυτού

➢ Τοποθεσία: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

➢ Ανθεκτικότητα: Έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο, αντέχει σε θερμοκρασίες έως -8°C.

➢ Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του.

➢ Λίπανση: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι να γίνεται εφαρμογή ενός υδατοδιαλυτού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης και κάθε 30 ημέρες μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα! Καλό είναι να αφαιρούνται τα ξερά λουλούδια ώστε να επιτύχουμε συνεχόμενη ανθοφορία. Επίσης, μπορούμε να κορυφολογήσουμε πάνω από το 4 ζεύγος φύλλων ώστε να επιτύχουμε την ανάπτυξη πολλών πλάγιων βλαστών.

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός του σκυλάκι γίνεται είτε με μοσχεύματα, διαίρεση των ριζών είτε με σπόρους. Ανάλογα με την εποχή φύτευσης, φθινόπωρο ή άνοιξη, θεωρείται ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό καλλωπιστικό ανθόφυτο γιατί ανθίζει άνοιξη ή καλοκαίρι, αντίστοιχα. Οι σπόροι φυτρώνουν 2-3 εβδομάδες μετά την σπορά σε θερμοκρασία 20 – 25°C. 

Εχθροί και ασθένειες

Οι πιο κοινοί εχθροί του είναι οι αφίδες (η μελίγκρα) και η σκωρίαση (καφετιές κηλίδες στα φύλλα και τους βλαστούς). Για να αποφύγουμε την σκωρίαση φροντίζουμε να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες και προσέχουμε να μην είμαστε υπερβολικοί με το πότισμα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.