10 οφέλιμες ιδιότητες χαμομηλιού!

02b23af9-e7f2-4d1a-8433-71d018030e78

Γνωστό από την αρχαιότητα το χαμομήλι εκτιμάται για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην υγεία μας. Το όνομά του προέρχεται από το μέγεθος και το άρωμά του, ένα χαμηλό φυτό με άρωμα μήλου.

Τί συστατικά περιέχει?

Το χαμομήλι περιέχει πολλά ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας. Τα κύρια συστατικά του είναι αιθέριο έλαιο (προαζουλένιο, φαρνεζένιο, σπιροαιθέρα, α-βισαβολόλη), φλαβονοειδή (αβθεμιδίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη), κουμαρίνες, χολίνη, τανίνες και τον πικρό γλυκοζίτη ανθεμικό οξύ και βλεννίνες. Περιέχει επίσης, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

0544ef77-79bc-40bd-8e4d-0cbf8f7eabf6

Οφέλη για την υγεία μας

  1. Λειτουργεί σαν ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό.
  2. Βοηθά στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.
  3. Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας, της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.
  4. Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα. Εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει, προσφέρουμε λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.
  5. Βοηθά το πεπτικό σύστημα. Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
  6. Έχει σημαντικές αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.
  7. Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντάς μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο.
  8. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και βοηθάει στις κράμπες περιόδου.
  9. Φωτίζει τα μαλλιά μας. Αν το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο γίνεται με νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως βράσει χαμομήλι, θα αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά.
  10. Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια. Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα στα μάτια, χρησιμοποιήστε φακελάκια με χαμομήλι, τα οποία έχετε εμβαπτίσει σε ζεστό νερό και τοποθετήστε τα σε κλειστά βλέφαρα. Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο.
f4088c62-9c27-48b8-ab1b-5dc68f9e1535

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.