Μπάμια, καλλιέργεια και διατροφική αξία!

Περιγραφή φυτού

Η μπάμια είναι γενικά ετήσιο φυτό. Έχει βαθύ ριζικό σύστημα, το φυτό της είναι ημιξυλώδες, ινώδες και φτάνει σε ύψος 0,5- 2 μέτρα. Τα φύλλα της μοιάζουν με παλάμες, στρογγυλά και μεγάλα, καλύπτονται από τρίχες ενώ τα άνθη της είναι κίτρινα με βάση πορφυρή. Ο σπόρος είναι μικρός, στρογγυλός, σκληρός με χρώμα γκρι- μαύρο. Η άνθηση πραγματοποιείται 35-60 ημέρες μετά τη βλάστηση του σπόρου, από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Σε κάθε βλαστό υπάρχει μόνο ένα άνθος ανοιχτό τη κάθε χρονική στιγμή. Η καλλιέργεια της μπάμιας μας δίνει καρπούς την περίοδο του καλοκαιριού.

45a60445-fe9a-4404-b428-732f1440b2f8

Καλλιέργεια

  • Είναι φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς σε αυτές σταματάει η ανάπτυξή της. Προτιμά ζεστές ηλιοφανείς θέσεις που είναι σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και θερμοκρασίες 22-30°C για να μας δώσει καλή παραγωγή.
  • Φυτεύουμε τη μπάμια σε γόνιμα εδάφη που περιέχουν αρκετή οργανική ουσία και διαθέτουν καλή αποτράγγιση.
  • Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 40-50 εκ. και φυτό από φυτό σε κάθε γραμμή τα φυτά απέχουν 20-25 εκ. ενώ σε κάθε θέση τοποθετούν 2-3 σπόρους. Αν πάλι θέλουμε να φυτέψουμε μπάμιες σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 25 εκατοστών.
  • Παρόλο που η μπάμια είναι ανθεκτική στην ξηρασία, αν την ποτίζουμε τακτικά θα επιτύχουμε την καλή ανάπτυξη του φυτού και μια ικανοποιητική παραγωγή.
  • Η μπάμια έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα, ειδικά αν έχει φυτευτεί σε γόνιμο έδαφος που περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Προσθέτουμε μία φορά τον μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στις μπάμιες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο καθώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καρπόδεση του φυτού.
  • Οι βασικότεροι εχθροί της μπάμιας είναι οι αφίδες, ο τετράνυχος, διάφορα έντομα εδάφους, ενώ οι κυριότερες ασθένειες είναι η σεπτόρια, το ωίδιο και διάφορες αδρομυκώσεις.
a6ad341e-0818-4d14-b013-cc8af50fb0a1
  • Η συγκομιδή της μπάμιας ξεκινά περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, και διαρκεί περίπου 1,5 μήνα. Ο καρπός της μπάμιας μεγαλώνει πολύ γρήγορα και η συγκομιδή της πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τακτικά ανά 1-2 ημέρες για να μαζεύουμε τους τρυφερούς καρπούς πριν σκληρύνουν. Οι καρποί της συγκομίζονται όταν έχουν μικρό μέγεθος 3-4 εκ. Σημαντικό κατά τη συγκομιδή της μπάμιας είναι να φοράμε γάντια καθώς τα φύλλα και οι καρποί μπορούν να προκαλέσουν έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα χέρια.

Διατροφική αξία

Οι μπάμιες διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και Α, φυλλικού οξέος και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου.

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στους σπόρους της μπάμιας είναι υψηλής αξίας. Είναι πλούσιες σε αμινοξέα και σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β – καροτίνη.

Κάποια από τα οφέλη που μας προσφέρουν οι μπάμιες είναι η ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος, η διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος, προάγουν την υγεία των ματιών, βοηθούν στην διατήρηση του σωματικού βάρους και άλλα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.