Ω3 λιπαρά, τι είναι και ποια τα οφέλη τους

dab3a5f7-deb9-461e-aabf-adf33386c806

Τι είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα?

Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους και ταξινομείται ως βασικό λιπαρό οξύ, που σημαίνει ότι πρέπει να προέρχεται από τη διατροφή μας, καθώς δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας. Προέρχονται από δύο διαιτητικές πηγές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA). Αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα δεν απορροφά και τις δύο πηγές ωμέγα-3 με τον ίδιο τρόπο. Ο μεταβολισμός μας μπορεί να μετατρέψει μόνο το 5% των φυτικών ALA ωμέγα-3 σε EPA, και αυτό αξίζει να το έχουμε υπόψη όταν σκεφτόμαστε τον τύπο που πρέπει να αγοράσουμε, καθώς και τη δόση.

Πηγές Ω3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας:

  1. Σκουμπρί
  2. Σολομός
  3. Στρείδια
  4. Σαρδέλες
  5. Γαρίδες
  6. Σπόροι τσία
  7. Λιναρόσπορος
  8. Καρύδια
  9. Ενταμάμε (φασολάκια σόγιας)
  10. Κόκκινα φασόλια

Οφέλη στην υγεία μας

— Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν τηνκαλή κυκλοφορία του αίματος, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων απόπροϊόντα της λιποξυγονάσης.

— Συμμετέχουν στις φλεγμονώδης διαδικασίες ρυθμίζοντας τη φλεγμονή.

— Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.Συγκεκριμένα, τα DHA αποτελούν απαραίτητο συστατικό του εγκεφάλου και των ματιών.

— Τα DHA είναι ένας ασφαλής τρόπος για τη βελτίωση της μνήμης και της συμπεριφοράς σευγιή, αλλά με χαμηλές σχολικές επιδόσεις παιδιά.

— Η συμπληρωματική χορήγηση Ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει σημαντικά τονκίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

— Έχουν την ιδιότητα να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και να ελαττώσουντα τριγλυκερίδια και μπορούν να αναστείλουν την συσσώρευση πλάκας εντός τωναρτηριών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.