Οφέλη γλυκοπατάτας!

98a73c76-e218-4775-8df7-9e2fa7277e54

Περιγραφή φυτού

Η γλυκοπατάτα είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αμερική.

Στη χώρα μας, καλλιεργείται σαν μονοετές φυτό για τις κονδυλώδεις ρίζες του που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, ανόργανα άλατα και βιταμίνες Α και C. Tο εδώδιμο μέρος του φυτού είναι ο κόνδυλος . Το σχήμα της είναι μακρόστενο, στρογγυλό ή ατρακτοειδές. Έχει χρώμα που ποικίλει ανάλογα τη ποικιλία, από καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και καφέ εξωτερικά και εσωτερικά λευκό, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινο. Οι βλαστοί της είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και μακριά με βαθύ πράσινο χρώμα , συνήθως σχήματος καρδιάς, Τα άνθη της φύονται κατά ταξιανθίες με πλατύ έλασμα και φύονται από της μασχάλες των φύλλων.

Διατροφική αξία

Η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό με πλούσια διατροφική αξία περιλαμβάνοντας της βιταμίνες Α (120% της συνιστώμενης ημερήσιας διατροφής) ,Ε, Β5, Β6, C, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που της προσδιορίζουν το πορτοκαλί της χρώμα. Επιπλέον έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που την κάνει κατάλληλη για άτομα με υπέρταση, δεν περιέχει λιπαρά και έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με της λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη σάκχαρα.

Οφέλη

Η γλυκοπατάτα είναι μια σπουδαία πηγή βιταμινών Β6 που μπορούν να διασπάσουν την ομοκυστεΐνης που συμβάλλει στη σκλήρυνση τω αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών. Επίσης η περιεκτικότητα της σε κάλιο δρα βοηθητικά για την καρδιά μειώνοντας την πίεση λόγο του ότι διατηρεί την ισορροπία των υγρών και επιπλέον βοηθάει στην ρύθμιση των χτύπων της.

Ως πηγή μαγγανίου θεωρείται εξαιρετική. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και έτσι να διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου χαμηλά στο αίμα και γι’αυτό τον λόγο μπορούνε να καταναλωθούνε από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη επηδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Επιπλέον περιέχει μαγνήσιο που είναι ένα από τα βασικά μέταλλα για την χαλάρωση και συμβάλλει στην καλή διάθεση, στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ισορροπία και την ξεκούραση των μυών.

23f5245b-c46c-42b3-9368-2f8164386927

Η βιταμίνη Α δρα βοηθητικά στην προστασία από της βλαβερές ακτίνες του ηλίου ενώ οι βιταμινών C και E συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου και στην διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.

Λάγο της πληθώρας φυτικών ινών βοηθάει να διατηρεί υγιές το πεπτικό σύστημα και μειώνει την συχνότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Η ιδιότητες της β-καροτίνης που περιέχονται κυρίως στης πορτοκαλί γλυκοπατάτες φαίνεται να έχουν αντι-καρινογενετικές ιδιότητες μειώνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού σε προ εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες με εμμηνόπαυση. Παρόλα αυτά, οι μωβ γλυκοπατάτες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις πορτοκαλί στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Θα πρέπει να προσέξουμε

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η γλυκοπατάτα μπορεί να κρύβει κίνδυνους για την υγεία μας. Ως λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο (περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και θερμίδες.) Επίσης μπορούν να προκληθούν κάποιες παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα και τα νύχια (πορτοκαλί χρώμα λόγο της βιταμίνης Α). Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωση της κατά την διάρκεια της κύησης λόγω της βιταμίνης Α που έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις και από ανθρώπους με ιστορικό πέτρας στα νεφρά αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.