Διατροφική αξία αγκινάρας!

97311227-3c95-4594-875d-dc3d8b90f49f

Περιγραφή φυτού

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) είναι ένα πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Με σχήμα που παραπέμπει σε «αρματωμένο πολεμιστή», η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι. Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων. Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.

f314d136-2c04-43be-b4e9-de6418e62f88

Διατροφική αξία

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως ειναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Για τους περισσότερους, το καλύτερο μέρος της αγκινάρας είναι η καρδιά της αλλά τα φύλλα της (μεγάλα με βαθιές σχισμές) είναι αυτά που αποτελούν την καλύτερη πηγή των θρεπτικών συστατικών της.

Οφέλη από την κατανάλωσή της

Η δύναμή της συγκεντρώνεται πιο πολύ στα φύλλα και είτε τις φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πολλά και ποικίλα.

1. Κάνουν καλό στο πεπτικό

2. Είναι ό,τι πρέπει για δίαιταΤα 100 γραμμάρια αγκινάρας αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες

3. Ρίχνουν την κακή χοληστερίνη4. Μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου5. Τονώνουν το ανοσοποιητικό

3ab0c4d1-2f72-45ba-aa6f-6f1ed8f25085

6. Κάνουν καλό στα οστά7. Ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου8. Ευεργετούν το νευρικό σύστημα9. Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ωφελώντας την καρδιά10. Κάνουν καλό στο… hangoverΜια ιδιότητά τους που ίσως ενθουσιάσει περισσότερο τους νέους. Τα φύλλα τηςαγκινάρας, λόγω της δράσης τους στο συκώτι, θεωρείται πως μπορούν νακαταπραΰνουν τον πονοκέφαλο, ο οποίος προέρχεται μετά από μια βραδιά με αλκοόλ.

Επιλογή της αγκινάρας

Όταν αγοράζετε αγκινάρες, φροντίστε να επιλέγετε αυτές που είναι φρέσκες και τις αισθάνεστε βαριές για το μέγεθός τους, χωρίς κοψίματα και μαυρίλες. Τα φύλλα τους πρέπει να είναι άθικτα, να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και να τρίζουν ελάχιστα όταν τα πιέζετε. Επίσης, το κοτσάνι τους να λυγίζει και να κάμπτεται χωρίς μεγάλη αντίσταση. Αποφύγετε τις πολύ μεγάλες και σκληρές αγκινάρες, καθώς συνήθως είναι άνοστες. Προτιμήστε να τις καταναλώσετε φρέσκες, διαφορετικά αποθηκεύστε τες σε πλαστική σακούλα μέσα στο ψυγείο για μέχρι 1 εβδομάδα.

5a3036f2-9d70-4f7a-a356-9a01df2fc387
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.