Κάθετοι κήποι, μια τάση που αναβαθμίζει την αισθητική του χώρου!

08743d1f-c5ed-43fb-953c-ffeb2088f962

Τί είναι οι κάθετοι κήποι?

Οι κάθετοι κήποι αποτελούν μία από τις πιο καινοτόμες και δημοφιλείς τάσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του Landscape Design παγκοσμίως. Εμφανίστηκαν πρόσφατα ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες, καλαίσθητες και οικολογικές λύσεις για το αστικό τοπίο.Με τον όρο «κάθετος κήπος» εννοούμε τη φύτευση πάνω στις κάθετες επιφάνειες, όπως εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, προσόψεις κτιρίων, κολώνες, φράχτες κ.ά. Ένας κάθετος κήπος μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο κτήριο ή ένα μικρό μέρος ενός τοίχου. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με φυτοδοχεία τα οποία στηρίζονται στον τοίχο του κτιρίου, είτε με ένα εξειδικευμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν ανθεκτικό μεταλλικό σκελετό, ένα φύλλο PVC, μη βιοαποικοδομήσιμες μεμβράνες και μία ποικιλία φυτών τα οποία προσαρτώνται σε αυτές.

2f2a1d6a-ecce-45f0-9eac-1fbb1ffe2559

Το Musee du Quai Branly στο Παρίσι είναι ένα καταπράσινο τοπίο στη μέση της πολυσύχναστης πόλης. Έκτασης άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων, ο τοίχος με τα 15.000 φυτά δημιουργήθηκε από τον Patrick Blanc και καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του μουσείου εκτός από τα παράθυρα.

Πλεονεκτήματα

Οι κάθετοι κήποι έχουν πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τα οποία αναλύονται στη συνέχεια…

  • Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί η συμβολή των κάθετων κήπων στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Τα κτίρια και γενικότερα οι χώροι με τους κάθετους αυτούς κήπους γίνονται αναβαθμίζονται αισθητικά και επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του πράσινου στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία των ανθρώπων.
  • Συμβάλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας αφού σημαντική ποσότητα μικροσωματιδίων εγκλωβίζεται στο φυτικό υλικό και το υπόστρωμα ανάπτυξης. Επιπλέον προφυλάσσουν το εσωτερικό του κτιρίου από τους εξωτερικούς αέριους ρύπους και τη σκόνη αφού λειτουργούν σαν φίλτρα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα εντός του κτιρίου. Επίσης, προστατεύουν άμεσα και το ίδιο το κτίριο. Εκτός από τη μείωση της διακύμανσης της θερμοκρασίας, που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη φθορά των υλικών, προστατεύουν τα δομικά υλικά του κτιρίου από την έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία.
1bde32a2-65af-4108-bcb0-45742dd3b70b
  • Βοηθούν στη θερμική μόνωση του κτιρίου αφού ο αέρας που εγκλωβίζεται μέσα στο φυτικό υλικό δημιουργεί ένα μονωτικό στρώμα. Το καλοκαίρι η έντονη εξατμισοδιαπνοή των φυτών αλλά και η σκίαση που προσφέρουν, διατηρούν τη θερμοκρασία του κτιρίου μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα επικρατούσε αν δεν υπήρχε ο κάθετος κήπος. Ενώ, το χειμώνα το φυτικό υλικό εμποδίζει τον κρύο αέρα να ψύξει το κτήριο. Αυτόματα βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και μειώνεται το κόστος για τη θέρμανση και το δροσισμό του.
  • Περιορίζουν τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης. Η ηχομόνωση που προσφέρει ο κάθετος κήπος στο κτίριο είναι επίσης σημαντική, ιδιαίτερα για τα κτίρια που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία του αστικού ιστού.

Φροντίδα φυτών

Το νερό και τα θρεπτικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, τα παρέχουμε από το αυτόματο σύστημα ποτίσματος, για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών και την εξοικονόμηση νερού αφού παρέχεται και η δυνατότητα ανακύκλωσής του, αλλά και σύστημα υδρολίπανσης, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις εργασίες συντήρησης. Η ποικιλία των φυτών που προσφέρεται για την κάθετη φύτευση είναι πολύ μεγάλη, και αξιοποιώντας κατάλληλα τα φυλλώματα, τα χρώματα και τις υφές τους, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και καθώς η κάθετη φύτευση μιμείται την φύση, η ανάπτυξή τους είναι κανονική, χωρίς περιορισμούς.

Φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν ότι φυτό επιθυμείτε καθώς αυτά προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον. Βέβαια καλύτερα είναι τα μικρά και τα αναρριχώμενα φυτά.

3b2691fb-4b06-43a4-b0a4-cad848497ad4
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.