Λαγκεστρέμια ή αλλιώς στρατηγός!

 
35e4bd0c-f98c-471b-a31e-95895ac23eaa

Αν θέλετε ένα φυτό με πλούσια και μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία κατά τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, τότε πρέπει να επιλέξετε τη λαγκεστρέμια ή αλλιώς το στρατηγό. Η ονομασία στρατηγός οφείλεται στον λείας υφής και ευθυτενούς σχήματος κορμό της που στέκει πάντοτε αγέρωχος και απτόητος, υπερήφανος ανεξαρτήτως κλίματος, αέρα και υπολοίπων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Περιγραφή φυτού

Η Λαγκεστρέμια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί και σε δένδρο. Έχει όρθια ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει τα 3 – 5 m σε ύψος και διάμετρο.

Ο κορμός του είναι λείος με διακοσμητική αξία και τα φύλλα του είναι μικρά και στρογγυλά που παίρνουν ωραίες κοκκινοπές αποχρώσεις το φθινόπωρο. Τα άνθη της είναι μικρά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς και οργανωμένα σε βοτρυώδεις ταξιανθίες που εμφανίζονται από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Τα χρώματα των ανθέων που μπορούμε να βρούμε είναι ροζ, μωβ, λιλά, κόκκινο και άσπρο.

4c34d8ce-0271-4aab-b907-184f588932bd

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Ανθεκτικότητα

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κλάδεμα

Αρχές της άνοιξης, μετά τα τελευταία κρύα χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης. Το φθινόπωρο χρειάζεται κορυφολόγημα των ξερών και των τραυματισμένων βλαστών για μέγιστη και πυκνό φύλλωμα.

Ασθένειες και εχθροί

Η λαγκεστρέμια προσβάλλεται από αφίδες οι οποίες μολύνουν τα φύλλα με τα μελιτώδη εκκρίματά τους. Η προσβολη από αφίδες συνήθως συνοδεύεται και από μυρμήγκια τα οποία ανεβαίνουν στους βλαστούς του για να πάρουν τα μελιτώδη εκκρίματα των αφίδων.

Η βασική ασθένεια που εμφανίζει είναι το ωίδιο. Για την αντιμετώπισή της μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα γεωπονικό κατάστημα και να προμηθευτείτε το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα.

Χρήσεις του φυτού

  • Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες και σε δενδροστοιχίες.
  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου για τη δημιουργία σκιασμένων επιφανειών.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα ή κωνοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.