Ρόκα, η διατροφική αξία της και η καλλιέργειά της.

3db09a1f-d7ac-4d9b-b010-9eb9bbb32113

Η ρόκα είνια ένα παρεξηγημένο λαχανικό λόγω ίσως της πικρής του γεύσης, όμως είναι πολύ σημαντικό για τη διατροφή μας. Είναι ένα λαχανικό που αγαπούν πολύ οι Ιταλοί..Το συγκεκριμένο λαχανικό βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους, χωρίς να προκαλεί κάποια ζημιά στην υγεία. Μία κούπα ρόκα περιέχει 19 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, ενώ έχει μόνο 5 θερμίδες!

Συστατικά της ρόκας

Η ρόκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες όπως Κ, Α και C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή. Περιέχει, επίσης, σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και ιώδιο. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Επιγραμματικά μερικά από τα οφέλη της είναι:

6ebc1682-64cf-4de4-9a4e-4ece145bd084
  • σχετίζεται με την καλή υγεία των οστών, αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, χάρη στην βιταμίνη Κ που περιέχει
  • δρα ως αντιβακτηριδιακό και αντισκορβικό
  • βοηθά στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού και στο χάσιμο βάρους
  • μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  • καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην πέψη έχει διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες
  • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Ως λαχανικό, ανήκει στην «οικογένεια» των σταυρανθών μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα και το ραπανάκι, τα οποία συγκεντρώνουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αντικαρκινική δράση που φαίνεται ότι ασκούν ορισμένα συστατικά τους. Η ρόκα είναι μονοετές και ποώδες φυτό, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ασία. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 80 χιλιοστά ενώ τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά και σχηματίζουν ταξιανθίες.

2fcd5ef2-1aa6-4649-b149-b3f05022a58e

Ο καρπός είναι μικρός και κωνικός. Καλλιεργείται πολύ εύκολα με σπόρο. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα της έχουν έντονη οσμή και συλλέγονται από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, μιας και τότε είναι που αποκτούν την πιπεράτη γεύση τους, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλούς. Ιδανικές είναι οι ηλιόλουστες θέσεις για την καλλιέργεια της ρόκας αλλά δεν έχει πρόβλημα και στα σκιερά σημεία.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.