Φραουλίτσες!

61c9cee4-67d6-4a02-8ad4-81365981acaa

Η φράουλα είναι το πιο δημοφιλές φρούτο που φυτεύεται τόσο στο μπαλκόνι, σε κρεμαστές ή κάθετες γλάστρες και ζαρντινιέρες, όσο και στο έδαφος. Είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια, ακόμη και για τα παιδιά που λαχταρούν να την φυτέψουν για τους ζουμερούς καρπούς της. Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια με πριονωτά περιθώρια. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει, οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά.

Εποχή φύτευσης

Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά φράουλας από το τοπικό γεωπονικό κατάστημα ή από φυτώρια. Η καλύτερη επόχη φύτευσης είναι την άνοιξη μετά τα τελευταία κρύα του χειμώνα. Επιλέξτε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Την πρώτη χρονιά η παραγωγή σας δεν θα είναι πολύ μεγάλη, την επόμενη όμως θα είναι πιο πλούσια.

72eca593-3667-42bc-b84b-e90cc8d62190

Έδαφος

Προτιμά εδάφη βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία που στραγγίζουν καλά. Ευδοκιμεί και καρποφορεί καλύτερα σε pH όξινα ή ελαφρώς όξινα (pH =6.5). Αν τις φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετήσετε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλών για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση ώστε να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος. Αν τις φυτέψετε στο έδαφος θα πρέπει να διαμορφώσετε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό, αλλά και να ζεσταίνεται το έδαφος, και να πετύχετε πρωιμότητα στην παραγωγή.

e9fd69f9-9806-456a-bb78-a719c2df4365

Πότισμα

Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Επίσης, φροντίζετε τις μέρες, έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, να μην βρέχετε το φύλλωμα της φράουλας κατά το πότισμα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.

Λίπανση

Ενσωματώστε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κατά τη φύτευση που θα εξασφαλίσει τα πρώτα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών της φράουλας. Στη συνέχεια, ένα μήνα μετά τη φύτευση, είναι αναγκαίο να προσθέσετε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και οι καρποί μαζεύονται με τους κάλυκες. Συλλέγονται όσο το δυνατόν οι ωριμότεροι και στεγνοί. Πολύ ώριμοι καρποί είναι μαλακοί και έτσι τραυματίζονται εύκολα και σαπίζουν. Οι ανώριμοι πάλι δεν έχουν άρωμα αλλά ούτε και χρώμα–εμφάνιση. Η συγκομιδή γίνεται περίπου κάθε 3-5 μέρες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.