Φασκόμηλο, το θεραπευτικό!

8d13a93e-ff92-428a-b771-75be935e8088

Περιγραφή φυτού

Το Φασκόμηλο είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάμνος της Μεσογείου, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος τα 30-60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και στενόμακρα, με σταχτοπράσινη απόχρωση και καλύπτονται από χνούδι, ιδιαίτερα τα νεαρότερα.

Το φασκόμηλο ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο και τα άνθη του έχουν σκούρα μπλε, μωβ ή βιολετί απόχρωση. Αν και θα το συναντήσουμε αυτοφυές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε τα φύλλα και το άρωμα του.

69428651-d38e-40a0-817a-9d20a4e0e91e

Καταλληλότερη θέση και φροντίδα

Καταλληλότερη θέση για το φασκόμηλο είναι αυτή με πολύ ήλιο και προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στη ζέστη, αρκεί να είναι σε ηλιόλουστη θέση.

Ευδοκιμεί σε ασβεστώδη εδάφη, με καλή γονιμότητα, δεν έχει πρόβλημα όμως να αναπτυχθεί σε φτωχά και με πέτρες εδάφη.

Πρέπει να ποτίζετε το φασκόμηλο όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αφού το φυτέψετε, τις πρώτες μέρες χρειάζεται αρκετό νερό, μέχρι να δημιουργηθεί η ρίζα του. Καλό θα ήταν το πότισμα να γίνεται μια με δυο φόρες την εβδομάδα.

Το φασκόμηλο το κλαδεύετε για να συντηρήσετε το σχήμα του, για να μαζέψετε τα φύλλα του για αποξήρανση. Αν θέλετε να κλαδέψετε στα πιο χαμηλά σημεία του φυτού, καλό θα ήταν να γίνει μετά την ανθοφορία.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση, ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα την άνοιξη, μια φορά το χρόνο είναι αρκετό.

Το φασκόμηλο είναι από τα φυτά που δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες, όμως χρειάζεται προσοχή στο πότισμα, διότι δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να προσβληθεί από ωίδιο.

Χρήσεις

d31f724f-d6d2-4dab-ae06-653e055b0b67
  • Το φασκόμηλο χρησιμοποείται ως αφέψημα για την ωραία γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς και ως καρύκευμα στην κουζίνα.
  • Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, εναντίον της φαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας.
  • Διαθέτει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών.
  • Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του φασκόμηλου δίνουν αιθέριο έλαιο που έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.