Κέντια, κλέβοντας τις εντυπώσεις!

2351177a-b49c-4ce1-90fa-e3c6b026a371

Περιγραφή φυτού

Η Κέντια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά για την διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Προέρχεται από το νησί Lord Howe, βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Σε αυτό το τροπικό νησί οι κέντιες αναπτύσσονται στη φύση. Η έντονη παρουσία της τραβάει την προσοχή. Είναι κομψή και αεράτη και θα δώσει έναν τροπικό και αξιοπρεπή τόνο σε οποιοδήποτε σημείο. Ιδανική τόσο για το σπίτι σας όσο και για επαγγελματικούς χώρους. Η κέντια έχει ένα λεπτό βασικό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με φοινικοειδή φύλλα. Η ανάπτυξή της είναι αργή και μπορεί να μείνει στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό. Αν και οι κέντιες είναι αρκετά ακριβές, είναι από τα πιο ανθεκτικά και εύκολα προσαρμόσιμα φυτά εσωτερικού χώρου.

Συνθήκες ανάπτυξης- Φροντίδα φυτού

Αναπτύσσεται σε φωτεινά μέρη χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ηλίου όπου μπορεί να καούν τα φύλλα της. Αν το σημείο που βρίσκεται είναι πολύ φωτεινό τότε θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα αποκτήσει πιο συμπαγές σχήμα. Ο ιδανικός προσανατολισμός, όσον αφορά το φωτισμό, είναι κοντά σε ένα βορεινό ή ανατολικό παράθυρο. Δεν αντέχει τα κρύα ρεύματα, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και γενικώς την παγωνιά. Αποφύγετε να αφήνετε τα φύλλα της να ακουμπούν σε τζάμια όταν η θερμοκρασία έξω είναι πολύ χαμηλή.

Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, να περιέχει περλίτη ώστε να διατηρεί την υγρασία και να έχει πολύ καλή αποστράγγιση.

Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα της έχει αρχίσει να στεγνώνει. Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές καθώς τα ίδια τα φυτά χρειάζονται λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως τη θερμοκρασία ή την υγρασία. Αν το χώμα σας φαίνεται υγρό, μην ποτίσετε. Ποτίστε όμως αν αισθάνεστε το χώμα στεγνό. Ποτίστε μέχρι να αρχίσει να βγαίνει το νερό στο πιατάκι της γλάστρας, το οποίο όμως πρέπει πάντα να αδειάζετε, ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

713a484a-59c1-4127-85dd-02e1179bf9ee

Η λίπανση από Μάρτιο μέχρι αρχές Οκτώβρη θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της κέντιας.

Οι κέντιες, όπως και όλα τα φοινικοειδή, δεν κλαδεύονται γιατί το σχήμα τους και ο τρόπος ανάπτυξής τους δεν το επιτρέπουν. Εύκολα φτάνουν ή ξεπερνούν τα δύο μέτρα σε ύψος αν και τα χαμηλότερα φύλλα τους σπάνια ξεπερνούν το ένα μέτρο. Ο χώρος όμως που θα χρειαστεί ένα ώριμο φυτό είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς τα φύλλα τους γέρνουν σε σχήμα αψίδας. Τοποθετείστε λοιπόν τις κέντιες σε γωνίες ή απομονωμένα σημεία που θέλετε να καλύψετε και να ομορφύνετε. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να τις τοποθετήσετε σε σημεία με πολύ κίνηση ώστε οι άνθρωποι που περνούν δίπλα τους να μην ακουμπούν στα φύλλα τους και τις ταλαιπωρούν.

Λόγω της αργής ανάπτυξής της μπορεί να μείνει στην ίδια γλάστρα για αρκετό καιρό (3-5 χρόνια) χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση. Κάποια στιγμή που το χώμα θα είναι στεγνό, σηκώστε το φυτό από τη γλάστρα, αν η μπάλα του χώματος φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ρίζες παρά χώμα, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξετε γλάστρα.

Τέλος, οι κέντιες προσβάλλονται συνήθως από τετράνυχο και κοκκοειδή. Καθαρίζετε συχνά τα φύλλα με χλιαρό νερό και σαπούνι (2-3 σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων σε 1 λίτρο χλιαρό νερό) για να μειώσετε κατά πολύ τις πιθανότητες προσβολής του φυτού από τέτοια έντομα. Για την εξάλειψη των ασθενειών (εφόσον εντοπιστούν) ψεκάστε με ειδικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.