Κάλλα, με απίστευτους χρωματισμούς!

f3891b78-4772-450f-b142-7e4ebdd2b9e5

Πρόκειται για ένα νοτιοαφρικανικό φυτό που εύκολα καλλιεργείται στη χωρά μας, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι παρόμοιες με την αφρικανική χώρα. Δεν είναι βολβώδες, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ριζωματώδες φυτό. Από το σαρκώδες ρίζωμα παράγονται μεγάλα, μαλακά καταπράσινα φύλλα, σε σχήμα βέλους και όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ χαμηλά, παραμένουν στο φυτό σχεδόν όλο το χρόνο. Η κάλλα θεωρείται παγκόσμια δημοφιλής για δυο λογούς: για τα άνθη της και για τα μεγάλα φύλλα της που φτάνουν τα 20 εκ. μήκος και τα 10 εκ. πλάτος,αντίστοιχα. Υπάρουνε πάρα πολλές αποχρώσεις ανθέων, μονόχρωμα και δίχρωμα. Τα λουλούδια εμφανίζονται τον χειμώνα ή την άνοιξη πάνω σε ένα μακρύ στέλεχος, ενώ το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο.

0dcdc644-9c6c-4e55-8311-f036c87f5cae

Φροντίδα

Η κάλλα μεγαλώνει συνήθως σε άγρια κατάσταση, μέσα σε βαλτούς, γι’ αυτό όποιος θέλει να τη φιλοξενήσει στον κήπο του ή στο μπαλκόνι του, πρέπει να έχει υπόψη του πως το φυτό αγαπά πολύ την υγρασία στις ρίζες του. Στην αρχή χρειάζεται λίγο νερό και σταδιακή αύξηση της ποσότητας του νερού, ενώ την περίοδο της πλήρους ανάπτυξης της πρέπει να ποτίζεται γενναιόδωρα. Το καλοκαίρι όμως, είναι προτιμότερο να μην ποτίζετε το φυτό τόσο πολύ για να βρίσκει το χρόνο να ξεκουραστεί. Αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη, αλλά μπορεί να αναπτυχτεί με επιτυχία και σε ημισκιερές θέσεις, ενώ δεν αντέχει το υπερβολικό κρύο, επειδή δεν το επιτρέπει η αφρικανική καταγωγή της. Χρειάζεται ένα καλό φυλλόχωμα καθώς και προσθήκη λιπάσματος με οργανικά στοιχειά κάθε χρόνο για να είναι εύρωστο το φυτό. Η κάλλα όμως μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν φυτο εσωτερικού χώρου. Τον Οκτώβριο μπορείτε να φυτέψετε ρίζωμα σε μια γλάστρα και να το μεταφέρετε μέσα στο σπίτι. Την τοποθετείται σε ένα φωτεινό σημείο, επειδή χρειάζεται το άμεσο ηλιακό φως, για αρκετές ώρες της ημέρας. Πρέπει να φροντίσετε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 15 οC αυτή την περίοδο και για 3 μήνες. Αν είναι υψηλότερη το φυτό θα ζήσει, αλλά η ανθοφορία του θα μειωθεί.

50c21cfd-078e-483b-b8bb-d017ce33d346

Αποθήκευση και πολλαπλασιασμός

Όταν περάσει η περίοδος ανθοφορίας, τα φυτά της κάλλας θα πρέπει να περάσουν μια περίοδο ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να περιορίσετε μέχρι τα φυτά να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Αν έχετε φυτέψει τις κάλλες σε δοχεία, σταματήστε το πότισμα και μετακινήστε το φυτό σε μια σκοτεινή περιοχή όταν το φύλλωμα αρχίζει να ξεθωριάζει. Αν και τα ριζώματα της κάλλας μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος όλο το χρόνο σε θερμότερα κλίματα, είναι προτιμότερο να τα ξεθάψετε και να τα αποθηκέψετε κάπου πιο δροσερά.

Ξεθάψτε τα ριζώματα το φθινόπωρο, συνήθως μετά τις πρώτες παγωνιές, και τινάξτε τα για να απομακρυνθούν τυχόν χώματα, Αφήστε τους να στεγνώσουν για μερικές ημέρες στον αέρα πριν τα αποθηκέψετε για το χειμώνα. Τα ριζώματα της κάλλας θα πρέπει να αποθηκεύονται σε τύρφη και να βρίσκονται σε δροσερό, ξηρό χώρο, κατά προτίμηση σκοτεινό, μέχρι την άνοιξη που θα ξαναφυτευτούν. Βεβαίως, μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτέψετε ριζώματα κάλλας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και να τα μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους την άνοιξη. Τα ριζώματα της κάλλας μπορούν επίσης να διαιρεθούν, κατά τη διάρκεια της περιόδου του λήθαργου τους.

6e59647d-e61f-44dd-92b8-33659e7d4df2
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.