Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο είτε πρόκειται για σαλάτα, σάλτσα γουακαμόλε ή σκέτο! Αποτελεί βασικό συστατικό για μια θρεπτική και γευστική διατροφή. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο στο σπίτι σας, αν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε κάθε τόσο στο μανάβικο για να προμηθεύεστε καθημερινά φρέσκα ή αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικά ή αν δεν θέλετε να κάνετε μεγάλα έξοδα για ποιοτικά προϊόντα. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε ένα δέντρο αβοκάντο ξεκινώντας από έναν μικρό σπόρο…
Διαδικασία
— Αρχικά, βγάζουμε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το πληγώσουμε), και έπειτα το καθαρίζουμε καλά. Δεν βγάζουμε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.
— Το κουκούτσι δεν είναι τελείως στρογγυλό. Όλα έχουν την πάνω και κάτω πλευρά. Οι ρίζες θα βγουν από το κάτω μέρος και ο βλαστός από την κορυφή. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τις πλευρές, αφού η ελαφρώς πιο μυτερή άκρη είναι η κορυφή και η πιο πλατιά το κάτω μέρος. Η μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. ——- Παίρνουμε 3 ή 4 οδοντογλυφίδες και τρυπάμε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό και γι αυτό πρέπει να τις μπήξουμε βαθεία μέσα στο κουκούτσι με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλουμε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται μέσα στο νερό.
— Εναλλακτική μέθοδος χωρίς οδοντογλυφίδα: χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε ένα λεπτό τμήμα από το πάνω και κάτω μέρος του κουκουτσιού, διότι έτσι θα επιταχυνθεί σημαντικά η βλάστηση. Ύστερα τυλίξτε το σε ένα πολύ βρεγμένο απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα. Τοποθετήστε το σε ένα σκεπασμένο πιάτο και αφήστε το σε ένα σκοτεινό μέρος για 2-4 εβδομάδες. Η ρίζα σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται πρώτη. Όταν η ρίζα αποκτήσει μήκος περίπου 7 εκατοστά, προχωρήστε στη μεταφύτευση.
— Τοποθετούμε το κουκούτσι ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό μπροστά σε ένα ήσυχο παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει ένα διάφανο ποτήρι για να μπορούμε εύκολα να δούμε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε το νερό.
— Αλλάζουμε το νερό κάθε πέντε μέρες με μια εβδομάδα περίπου. Πρέπει να αλλάζει το νερό για να αποφεύγεται μούχλα, βακτήρια και μύκητες. Δεν αφήνουμε το κουκούτσι να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο. Προσθέτουμε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.
Η διαδικασία αυτή, μέχρι να βλαστήσει, διαρκεί περίπου 8-9 εβδομάδες!
— Η κορυφή του κουκουτσιού θα στεγνώσει, θα δημιουργηθεί μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί. Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
— Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
— Το μεταφυτεύουμε σε χώμα όταν το δεντράκι έχει ύψος πάνω από 20 εκατοστά. Σε περίπου 6 – 7 μήνες από τη στιγμή που θα βλαστήσει.
— Διαλέγουμε γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, σε πλούσιο σε συστατικά χώμα, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει.
Ιδανική Τοποθεσία- Περιποίηση
Το τοποθετούμε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο καθώς το αβοκάντο αγαπάει τον ήλιο. Ποτίζουμε συχνά με σταθερούς εμποτισμούς. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, σε αυτήν την περίπτωση, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες. Αν ζούμε σε περιοχή που το χειμώνα πέφτει η θερμοκρασία κάτω του μηδενός θα πρέπει να τα βάλουμε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.