Η καλλιέργεια του πολύτιμου μαϊντανού!

b8cd4811-758d-453d-9cbf-878c19a6fd41

Ο μαϊντανός είναι ένα από το πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα και όλοι θέλουμε να έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα και για το λόγο αυτό τον συναντάμε συχνά σε αυλές και μπαλκόνια.

Χαρακτηριστικά Φυτού

Ο μαϊντανός είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο για τα υπέροχα μυρωδικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα βάλουμε στις συνταγές και στα πιάτα που δημιουργούμε. Είναι φυτό ποώδες, διετές, λείο, στίλβο και αρωματικό.Το στέλεχος του είναι ραβδωτό και κλαδώδες. Έχει φύλλα τριγωνοειδή, ζωηρού πρασίνου χρώματος, με πολλές διαιρέσεις, επάνθηση κατά πετάσσους, περικάλυμμα με 1 – 3 φυλλάρια, άνθη υποκύανα μικρά με μακρούς μίσχους, που φθάνουν σε ύψος 0.50 – 0.80 εκατοστών, και καρπούς υποκίτρινους και υποστρογγύλους.

4295cb3c-cbb7-414c-9784-42921dc57515

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του άνηθου είναι 18-25 οC, με όρια ανάπτυξης 4-35 οC και όρια αντοχής από 0-40 οC. Ο μαϊντανός γενικά προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να φροντίσουμε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και pH 6-7. Ποτίζουμε τακτικά το μαϊντανό μας στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας επιφέρει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα. Σχετικά με τη λίπανση, αν το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό του μαϊντανού δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Διαφορετικά, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες.

Σπορά- Φύτευση μαϊντανού

Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί με έτοιμα φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Αλλιώς μπορείτε πολύ εύκολα να προμηθευτείτε σπόρο και να τον σπείρετε είτε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα είτε απευθείας στο έδαφος. Ο σπόρος φυτεύεται σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστό, αρκετά αραιά, για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη, και τον κακό αερισμό που επιφέρει μυκητολογικές ασθένειες. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, φυτεύουμε σπόρο μαϊντανού σε γλάστρα, σε εσωτερικό χώρο και τον διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει και στη συνέχεια τον μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, φυτεύουμε τον σπόρο σε σκιερό δροσερό χωρο. Εφόσον προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μαϊντανού, τα φυτεύουμε σε απόστάσεις 15 εκατοστών μεταξύ τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών.

c0404bdd-1d7f-468d-b798-a54826e0140e

Συγκομιδή

Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά. Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίπτωση, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό δεν βγάζει νεά φύλλα. Αν επιθυμούμε να κόψουμε μόνο λίγα φύλλα μαϊντανού, κόβουμε αποκλειστικά τα περιφερειακά φύλλα, για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση από το κέντρο του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.