Καλλιστήμονας με τις κόκκινες βούρτσες!

a401f196-f41a-48b4-be3e-96d86162c365

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ο Καλλιστήμονας είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από τη μακρινή Αυστραλία και ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. ΟΔημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες. Το φυτό έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρα. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, λογχοειδή 3-6 cm. και με χρώμα ανοιχτό πράσινο. Όσον αφορά τα άνθη του φυτού, αυτό που παρατηρούμε και μοιάζει σαν ‘βούρτσα’ είναι η ανθοταξία (στάχυς) και τα άνθη είναι κυκλικά διατεταγμένα. Αυτό που δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα της ανθοταξίας είναι οι μακριοί κόκκινοι στήμονες των ανθέων. Η ανθοταξία μπορεί να φτάσει τα 15 cm. και η διάρκεια παραμονής της πάνω στο φυτό είναι 5- 6 μήνες, καθώς ξεκινάει από νωρίς την άνοιξη έως τέλος φθινοπώρου.

33baf917-1e95-440e-a178-dc8feba2421d

Φροντίδα

Το φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απατήσεις για τη διατήρησή του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Ευδοκιμεί σε κλίματα με θερμό και ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Μπορεί να αντέξει βραχείες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά σε χειρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί προστασία, όπως κάλυψη ή μετακίνηση σε πιο προστατευμένη θέση. Καλό είναι γενικά να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις.Ευδοκιμεί σε οξίνα με οργανική ουσία εδάφη με καλή αποστράγγιση και δεν αναπτύσσεται σε εδάφη ασβεστώδη – αλκαλικά. Χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά και να προσφέρει την πλούσια ανθοφορία του. Σχετικά με τη λίπανση του καλλιστήμονα, δεν έχει τόσο ανάγκη σε άζωτο αλλά σε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να επιτύχει ικανοποιητική ανθοφορία. Επίσης, ο καλλιστήμονας δεν χρειάζεται κλάδεμα σε ετήσια βάση, παρά μονό αν αραιώσει πολύ το φύλλωμα του. Συνηθίζουμε μόνο να αφαιρούμε ξεραμένα κλαδιά και λουλούδια μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας.

Μεταφύτευση

Αν χρειαστεί να μεταφυτευτεί ο καλλιστήμονας θα πρέπει η ‘’μπάλα χώματος’’ που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ρίζες να διατηρηθεί και να μην καθαριστούν οι ρίζες, καθώς διαθέτει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

36c7b24b-daa1-4c7d-b8ad-82c26780cbc6

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο ή μοσχεύματα κορυφής. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 15-30 μέρες και η σπορά τους γίνεται νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά αυτά θα ανθοφορήσουν μετά από 6 έτη. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γονικού φυτού, αφού ο απόγονος έχει τον ίδιο γενετικό υλικό με το γονέα. Τα μοσχεύματα κόβονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι και φυτεύονται σε υγρό μείγμα τύρφης κι άμμου μέχρι να ριζώσουν.

Ο καλλιστήμονας, την περίοδο που είναι ανθισμένος, έχει υψηλή επισκεψιμότητα από μέλισσες, καθώς είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Στην κυριολεξία, τα άνθη του βουίζουν από τις μέλισσες. Γι’ αυτό θέλει προσοχή για όσους είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.